Cittaslow vol promoure el desenvolupament sostenible als municipis d’Europa

24 gen 2018

L’Associació Cittaslow, representada a més de 30 països d’arreu del món, ha presentat una proposta al Parlament Europeu per tal de promoure els valors de sostenibilitat que identifiquen la xarxa internacional. Davant de la crisi econòmica i financera que ha afectat el continent Europeu en la darrera dècada, des de l’associació es proposa de transferir el model de gestió sostenible que caracteritza els més de 300 municipis que conformen la xarxa, entre els quals es troben Begur i Pals. “En l’actualitat cal fer front a l’emergència que implica l’amenaça del canvi climàtic tot preservant el medi ambient, però alhora cal potenciar altres elements de valor del nostre territori com és el paisatge i el patrimoni cultural així com preservar les identitats locals. Alhora, cal promoure el progrés de les persones, tot fomentant el bé comú i la inclusió social”, ha recordat Stefano Pisani, President de la xarxa a nivell internacional i alcalde de Pollica a Itàlia.

Per part del Parlament Europeu, un grup d’eurodiputats d’Itàlia, Portugal i Alemanya, encapçalats per Nicola Caputo, Eurodiputat del Grup de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates i membre del Partit Demòcrata d’Itàlia, ha acordat incloure les propostes de Cittaslow en una comissió europea que es posarà en marxa el mes de juny i es plantejarà, com a objectiu final, generar iniciatives legislatives que promoguin un desenvolupament més sostenible.

Segons Joan Loureiro, vicepresident de la Xarxa Internacional, president de la Xarxa a nivell Estatal i alcalde de Begur: “Des de l’Associació de Municipis per la Qualitat de Vida esperem que Cittaslow sigui reconeguda com una entitat imprescindible per liderar projectes amb finançament europeu que permetin incidir cap a un model ambientalment equilibrat i socialment més just. Proposem que tinguin més en compte la veu dels pobles i ciutats que aposten per la sostenibilitat, la tradició i el model de qualitat de vida.”

Cittaslow de l’Estat espanyol

Davant de l’estrès, les presses, les aglomeracions, les cues, el soroll i l’asfalt apareixen les ciutats Slow. Minoren la seva velocitat per convertir-se en espais on es fa compatible la qualitat de vida i l’amor de les tradicions, la pròpia identitat i la història amb la comoditat i la modernitat, pensant en les pròximes generacions.

La Xarxa Cittaslow de l’Estat espanyol, es va començar a gestar l’any 2003 a iniciativa de Palafrugell. Des del primer moment, Palafrugell, Pals i Begur van començar a treballar per adherir-se al moviment juntament amb municipis de l’Estat espanyol que també es van interessar per aquesta filosofia de vida. Finalment,  l’any 2008, els municipis de Mungia, Lekeitio, Rubielos de Mora, Begur i Pals es van certificar oficialment com a municipis Slow, creant-se així l’Associació Cittaslow-Xarxa de Municipis per la qualitat de vida a l’estat espanyol. A part dels esmentats, s’han incorporat també a la xarxa els municipis de Begues, Morella i Balmaseda. El moviment de Cittaslow va iniciar-se a Itàlia l’any 1999 amb l’objectiu de combatre el frenètic ritme de vida actual, apostant per ciutats tranquil·les i de bon viure i contra l’estrès i, en pocs anys, s’ha anat estenent pels 5 continents.