Begur reactiva els horts ecològics comunitaris després del vistiplau de l’ACA

18 gen 2019

El govern de l’Ajuntament de Begur reactiva la creació dels horts ecològics comunitaris d’Es Quinze després del vistiplau de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) de la Generalitat a la necessitat de canalitzar el tram de la riera Es Quinze que passa pel costat. La canalització, a part de millorar la seva funcionalitat hidràulica, també servirà per a l’ordenació vegetal, eliminant les espècies al·lòctones i substituint-les per espècies autòctones que millorin l’entorn en l’aspecte ambiental. La junta de govern ja ha aprovat iniciar l’expedient de contractació de les esmentades obres, que també preveuen la pròpia creació i condicionament de la zona d’horts. El projecte, que comporta l’adequació de l’entorn dels horts, té un pressupost base de licitació de 121.803,65 euros i un termini d’execució de 2 mesos.

Ja fa un temps, l’Ajuntament ja va canalitzar un desguàs d’aigua que prové de sota el vial de Circumval·lació, a l’altre costat de l’aparcament del Sot d’en Ferrer. Però quedava encara la riera d’Es Quinze, que passa per l’altre costat de la finca dels horts. Finalment, ambdues administracions han acordat canalitzar-la i millorar, al mateix temps, els valors ambientals de la zona. Però el projecte dels horts també es marca l’objectiu de potenciar els valors socials, ja que estaran oberts a tots els ciutadans i permetran l’agricultura ecològica i el foment de l’esbarjo entre els veïns.

L’any passat, l’Ajuntament ja va aprovar el reglament de règim d’ús dels horts de titularitat municipal i per l’atorgament de llicències d’ús privatiu del domini públic. El reglament deixa clar que el sorteig dels horts es farà a través d’un sorteig públic entre els interessats. Per optar-hi cal ser veí de Begur i tenir més de 18 anys. A més, no podrà disposar de cap altre hort en propietat o lloguer a la comarca del Baix Empordà. També hi podran accedir associacions o entitats, sempre que estiguin registrades i busquin una finalitat terapèutica o pedagògica. La llicència municipal serà per un període anual, amb un màxim de 4 anys. Els adjudicataris hauran de satisfer un preu públic, que serà de 60 euros anuals, a més de dipositar una fiança de 150 euros.

En els horts només es podran conrear hortalisses, verdures i flors, sempre que no estiguin prohibides, i sempre sota els criteris de l’agricultura ecològica. És a dir, no es podrà utilitzar productes fitosanitaris, adobs de tipus químic. Però tampoc podran superar en un 50% de la superfície de la parcel·la amb un mateix conreu, la realització de cap classe d’obra, aportar-hi materials que alterin l’estètica (bidons, cadires, ampolles, sacs…) o la tinença o cria de qualsevol mena d’animal o bestiar. Els hortolans podran disposar d’un magatzem per guardar-hi els estris i les eines necessàries.

Al mateix temps, es potenciarà la gestió adequada de les deixalles i la de l’ús de l’aigua. En aquest sentit, s’impulsaran diverses jornades formatives i tècniques, a través de Càritas. Es vol que els hortolans participin de les jornades de treball comunitari, com també que mantinguin l’hort cultivat durant tot l’any. Al mateix temps, s’haurà de facilitar l’entrada als horts a grups d’escolars que, sota la direcció de monitors, vulguin conèixer els treballs agrícoles.