Comença el 8è Festival Internacional de Cinema de Begur Costa Brava, amb convidats i films de luxe

07 oct 2022

La comèdia britànica “The Phantom of the Open” obre avui un certamen ple de preestrenes i carregat de bon humor. Aquest divendres, a més, el festival també ha homenatjat a Carme Elías i a Carmen Machi.

Avui divendres 7 d’octubre ha començat la 8a edició del Festival Internacional de Cinema de Begur Costa Brava. Les places i carrers del municipi s’ompliran fins el pròxim dia 12 d’octubre de bon cinema, activitats, exposicions i convidats de luxe en el que és ja un certamen consolidat al país. Tota la programació cinematogràfica i d’activitats es pot consultar aquí.

Aquesta tarda la Sala de Plens de l’Ajuntament ha acollit l’acte inaugural del certamen, que ha comptat amb la presència destacada de l’alcaldessa de Begur, Maite Selva; la regidora Gemma Coll; els regidors Eugeni Pibernat i Jordi Carreras; la directora del festival, Clara Dato; el director general de Difusió de la Generalitat de Catalunya, Ignasi Genovés; i el director general de Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, Jordi del Río.

Maite Selva, alcaldessa de Begur, explica que “per a l’Ajuntament és un orgull poder seguir col·laborant en l’organització d’un certamen amb tanta projecció, qualitat i prestigi com aquest. I és un orgull perquè Begur estima, cuida i potencia la cultura. En totes les seves vessants. Som un municipi amb un teixit associatiu viu i participatiu. Som una vila amb un dinamisme i amb una activitat turística, lúdica, festiva, social i cultural com poques. I l’experiència de tots aquests anys ens demostra que Begur és capaç d’acollir amb èxit grans esdeveniments com aquest, que són un tresor i un actiu amb un potencial enormes”.

Clara Dato, directora del Festival, explica que “enguany, més que mai, fem una aposta per a donar suport i visibilitat al paper de la dona en el sector del cinema; i per a reforçar la posició de Begur com un espai privilegiat per a acollir petites, mitjans i grans produccions audiovisuals. Estem convençuts que el festival tornarà a ser tot un èxit de convocatòria i des d’aquí animo a tothom a gaudir de l’ampli ventall de propostes culturals, lúdiques, divulgatives i gastronòmiques que se celebraran arreu del municipi en el marc del certamen”.

“The Phantom of the Open” obre el festival

L’humor que caracteritza el Festival Internacional de Cinema de Begur Costa Brava estarà ben present des de la pel·lícula inaugural, que enguany ha estat el film britànic “The Phantom of the Open”: una comèdia dirigida per Craig Roberts i protagonitzada per l’oscaritzat Mark Rylance. La projecció s’ha fet aquest divendres 7 d’octubre a la tarda al Cinema Casino Espai Cultural.

Altres llargmetratges destacats de la programació són “The murder party”, òpera prima de Nicolas Pleskof, una entranyable cinta sobre investigació criminal el clau d’humor; i “Misfit. Eres o te haces”, la producció més taquillera de 2021 a l’Equador que retrata amb humor àcid les peripècies d’una adolescent que després de viure tota la vida als Estats Units ha d’adaptar-se a una nova vida i una nova escola al seu país d’origen. I pels amants de les trames familiar arriba des d’el Canadà “Au revoir le bonheur” de Ken Scott, on veurem quatre germans es retroben a la casa de pagès de la seva infància després de la mort del seu pare. El certamen tancarà les seves portes amb la comèdia catalana de més èxit d’aquest 2022: “Escape Room”, d’Hèctor Claramunt.

Tota la programació cinematogràfica es pot consultar aquí.

Homenatges i premis

Durant el 8è Festival Internacional de Cinema de Begur Costa Brava també s’homenatjarà a grans intèrprets del cinema espanyol i català que han brillat en el gènere de la comèdia. És el cas, per exemple, de Carmen Machi i Carme Elías, que avui divendres s’han desplaçat fins a Begur per a recollir guardons honorífics i rebre un homenatge per les seves carreres.

Altres noms destacats que rebran un reconeixement a la seva trajectòria són l’actor Fernando Esteso o el productor Enrique Cerezo, figura clau del cinema espanyol amb més de 70 títols produïts des de durant els darrers 30 anys.

Per últim, també s’entregarà un premi al talent emergent. I és que enguany el Premi New Talent és per l’actor Ricard Balada, qui hem vist a la gran pantalla al film “The Unbearable Weight of Massive Talent” al costat d’actors com Nicolas Cage i Pedro Pascal.

Activitats paral·leles per a tots els públics

Com cada any, durant els 6 dies de festival Begur també acollirà concerts, visites guiades, exposicions a l’aire lliure i taules rodones sobre cinema i sobre el municipi. Enguany també s’ha obert un nou concurs de guions que premiarà amb 1.000€ el millor guió original de curtmetratge escrit en català. Begur vol incentivar així la creació emergent en la nostra llengua oferint aquest ajut a la creació cinematogràfica en petit format. Els textos s’han d’enviar al correu electrònic info.begurfilmfestival@gmail.com en format digital Word amb una portada on figurin el títol del guió i l’autora/or del mateix. Les bases es poden consultar aquí.

Les dones, protagonistes

Una de les novetats destacades de l’edició d’aquest 2022 és la jornada dedicada al cinema dirigit per dones. Diumenge 9 d’octubre al matí, sota el nom de “La mirada femenina”, es projectarà una antologia de curtmetratges dirigits per dones. Acte seguit hi haurà la presentació del llibre “Teresa Gimpera – Així és la vida” del periodista Toni Vall que comptarà amb la presència tant de l’autor com de la icònica actriu catalana. A totes dues activitats hi assistirà la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Judith Colell, que, a més, participarà en un dinar col·loqui per analitzar l’evolució i situació actual de les dones al cinema català i arreu del món.

Begur també tindrà presència a la gran pantalla

I finalment, la pròpia localitat de Begur també tindrà protagonisme a la pantalla de cinema ja que s’han programat fins a quatre sessions de continguts rodats a la vila. Dins la secció “Mediterràniament” es presentaran el dos primers capítols de la segona temporada de la sèrie original de Movistar Plus+ “Paraíso”, produïda amb la col·laboració amb The Mediapro Studio. Per altra banda, es projectaran fins a tres curtmetratges que han fet servir Begur com a plató de cinema: “Gervasi l’últim pescador” de Santi Lapeira, “Begur Casablanca” de Teresa Crespo i “La dona i els dies” de JR Armadàs Monclús.

Podeu consultar aquí la programació completa del Festival.

Adquiriu les vostres entrades aquí.


Categories: CinemaCultura