Obre les portes el nou Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya-Begur. Tota una fita històrica per al municipi!

04 feb 2023

El nou espai museogràfic, impulsat per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament, s’ha inaugurat oficialment avui dissabte en una jornada que restarà per sempre en la memòria col·lectiva del poble. I és que des d’aquest cap de setmana Begur es converteix en la gran capital dels indians al país.

El dissabte 4 de febrer serà una data que perdurarà durant molt de temps en l’imaginari col·lectiu i individual dels begurencs i begurenques. I és que aquesta jornada ja serà recordada com el dia en què Begur va esdevenir la gran capital del moviment indià a Catalunya. I tot, gràcies a l’obertura del nou Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya-Begur impulsat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament.

L’espai museístic, ubicat a les Escoles Velles Centre Cultural, ha obert portes i s’ha inaugurat oficialment avui en una diada convocada per l’Ajuntament, adreçada a tota la població i que ha resultat tot un èxit de participació i de convocatòria. Una matinal plena de cultura i de llegat indià que ha comptat amb diferents activitats per a tots els públics al voltant d’aquest nou equipament de referència que s’ubicarà de forma permanent a casa nostra.

Maite Selva, alcaldessa de Begur, agraeix la participació de tots els veïns i veïnes que han volgut prendre part de l’acte d’inauguració i destaca que “avui vivim una jornada històrica per Begur i per un moviment tan històric i arrelat a casa nostra i a Catalunya com és l’indià. Des d’avui entomem el repte com a capital d’aquest moviment de dignificar-lo, donar-lo a conèixer i preservar-lo com es mereix. Una responsabilitat que agafem amb molta il·lusió i orgull i que ens permetrà vehicular des de Begur tota una oferta educativa, divulgativa, d’investigació, cultural, lúdica i turística de primer nivell al voltant del llegat dels indians. En definitiva, volem convertir el Centre d’Interpretació dels Indians en un dels principals pols de turisme cultural durant tot l’any no només a Begur, sinó arreu de la nostra comarca”.

Gemma Coll, regidora de Cultura, posa en valor tota la tasca duta a terme des de l’Àrea de Cultura per a fer possible aquest projecte i explica que “el d’avui és el resultat de molts i molts mesos d’intensa feina. I no en podem estar més satisfets. El poble, tots els seus veïns i veïnes i totes les persones que ens visitin a Begur hi trobaran aquí un equipament municipal, sense ànim de lucre, permanent, al servei de la societat, obert al públic… i amb l’educació, la conservació i l’estudi del patrimoni heretat de les generacions passades com a grans objectius. L’exposició, en definitiva, ens permetrà veure i entendre les llums i també les ombres del moviment indià a través de la interactivitat i la immersió”.

L’acte públic d’inauguració ha començat amb la conferència “El llegat indià de Begur”, a càrrec d’Anna Castellví a la Biblioteca Salvador Raurich. I a continuació ha estat el torn per als parlaments institucionals, el bateig dels nous capgrossos indians -el capità Frederic i la Cubana Ofèlia- i una visita comentada al Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya-Begur.

Tot plegat, amb la participació del Grup de TeatrU Es Quinze i Cubanitas de Begur, a qui el consistori agraeix la seva implicació. Prèviament, ahir divendres 3 de febrer, també es va realitzar un acte oficial d’inauguració a porta tancada adreçat a representants de diferents institucions locals i supramunicipals per tal de donar a conèixer el projecte.

Què és i què hi trobarem al nou Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya-Begur

El Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya-Begur ha suposat una inversió per part de l’Ajuntament de 190.000€ i que per a la seva execució s’ha comptat amb una subvenció de la Diputació de Girona. L’equipament compta amb espais digitals, interactius i amb sonorització; i els seus objectius són:

. Potenciar la cultura local.

. Fomentar la cultura en l’àmbit educatiu i escolar.

. Potenciar el treball en xarxa amb els municipis indians.

. Promocionar la investigació i recerca del llegat indià, esdevenint seu de projectes de caire internacional relacionats amb l’estudi i recerca del llegat indià, sent l’Àrea de Cultura l’eix vertebrador d’aquests.

. Aportar visitants durant tot l’any a Begur, ajudant així a desestacionalitzar l’oferta turística i cultural local.

. Esdevenir un dels principals motors econòmic i socials del poble.

Així, el Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya-Begur pretén ser un espai atractiu per a qualsevol públic, persones de totes les edats, escolars, i tanmateix, funcionar com a reclam per al turisme local o forà. Per tot plegat, el centre s’estructura en cinc àmbits principals acompanyats d’un espai per al desenvolupament de les diferents activitats associades o no amb el projecte. A l’interior, es combinen diferents recursos museogràfics que fan que l’experiència de l’espectador sigui lúdica i entretinguda, a més d’il·lustrativa i didàctica.

Es combinen d’aquesta manera diferents escenografies que ens traslladen als espais i atmosferes de l’època, com els vaixells transatlàntics o els interiors de les cases indianes, amb recursos tecnològics d’actualitat com el mur interactiu o el Smart Mirror. En aquest sentit, el centre disposa d’una sala immersiva que permetrà als visitants reviure què passava a dalt del vaixell en el viatge a les Amèriques.

A més, es fa ús de diferents pantalles per a la reproducció d’arxius de vídeo com a suport del material gràfic. En el conjunt de l’espai expositiu es pretén, així mateix, estimular els diferents sentits de l’espectador, com l’oïda, a través de la reproducció de música tradicional de l’època i havaneres, o l’olfacte, gràcies a la instal·lació d’un moble que permet a l’espectador olorar diferents productes que es van importar de les Amèriques, com el cafè, el cacau o el tabac.

De manera global, l’exposició pretén ser un viatge a l’univers indià, especialment a l’univers indià de Begur, transformant el Centre de les Escoles Velles en un símbol de la memòria d’aquest característic període històric, i convertint-se en referent i visita obligada dins del recorregut arquitectònic i cultural que conformen el conjunt d’edificacions Indianes al llarg del territori català.

D’altra banda, també cal destacar que la visita al Centre d’Interpretació dels Indians també es pot complementar amb una visita a la Ruta del Patrimoni, amb un sistema d’audioguia. Aquesta ruta es podrà fer lliurement i estarà disponible en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès. Els textos del Centre d’Interpretació dels Indians també es podran descarregar en aquests quatre idiomes perquè tothom pugui tenir accés al seu contingut. Tanmateix, també hi haurà un sistema exclusiu perquè les persones amb diversitat funcional física-sensorial-visual puguin seguir l’exposició sense impediments.

Finalment, cal apuntar que l’entrada al Centre d’Interpretació dels Indians -així com la visita a la Ruta del Patrimoni- és gratuïta; i que l’equipament també comptarà també amb un espai annex polivalent, la Sala BacanArt, que acollirà al llarg de l’any exposicions temporals d’art, presentacions o xerrades temàtiques.


Categories: Cultura