Begur avança en la protecció d’un sistema dunar propi amb gran valor ecològic

02 jul 2020

En un projecte desenvolupat a la platja del Racó, l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament continua treballant en el creixement i conservació de l’espècie Stachys marítima, una planta en perill d’extinció.

L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Begur ha estat desenvolupant el darrer any un projecte de protecció del sistema dunar a la platja del Racó amb la introducció de l’espècie Stachys marítima, una planta de distribució molt reduïda, en perill d’extinció i que es troba protegida per llei (Decret 172/2008 de la Generalitat de Catalunya).

Fins ara inexistent a les costes de Begur, l’excessiva activitat humana i les dures condicions de l’hàbitat van minvar les possibilitats de trobar la Stachys marítima al territori. Aquesta planta és típica de dunes i cada vegada és més difícil trobar-la al llarg de la Costa Brava i, també, de la península Ibèrica. Ara, però, gràcies a les mesures de delimitació del sistema dunar adoptades a inicis del 2019 per part del consistori, la vegetació recupera el seu espai natural.

L’execució del projecte va consistir a delimitar el sistema dunar per posar-lo en valor i col·locar panells informatius sobre la biologia d’aquestes espècies. Les plantes que viuen a les dunes s’han d’adaptar a unes condicions extremes, ja que són zones d’elevada insolació, a més de fort vent i salinitat de l’aigua, entre altres factors. A més, aquestes àrees es veuen fortament impactades per la presència d’humans i, més concretament, en aquest punt de la platja del Racó on el sistema dunar es troba tan a prop de l’accés a peu i dels vehicles.

En aquests moments, amb el creixement i desenvolupament de l’espècie dunar Stachys marítima, l’èxit i els bons resultats del projecte permeten a Begur seguir avançant en la protecció de la vegetació i en la conservació d’un sistema dunar propi amb gran valor ecològic.

 

 


Categories: Medi Ambient