El corb marí emplomallat nia a Begur

18 feb 2021

Durant les properes setmanes es realitzarà el seguiment, marcatge i recol·lecció de mostres per a conèixer la dieta d’aquestes aus.

Els investigadors del grup de recerca en Biologia Animal de la Universitat de Girona (UdG) que lideren el projecte DESMARES II han constatat que a Begur hi ha actualment un mínim de 16 nius de corb marí emplomallat. Ara, un cop s’han detectat aquests espècimens, durant les properes setmanes es realitzarà el seguiment, marcatge de polls i recol·lecció de mostres per a conèixer la dieta d’aquestes aus.

DESMARES II és un projecte que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Begur i del sector pesquer -amb el finançament de la Fundació Biodiversitat a través del Programa pleamar amb fons FEMP (Fons Europeu Marítim i de Pesca)- i que té com a objectiu protegir el corb marí emplomallat, reduint les captures accidentals d’aquesta espècie protegida i vulnerable a la costa catalana i valenciana, les Illes Balears i Múrcia; i, alhora, incrementar la sostenibilitat de la pesca.

La iniciativa està liderada pels investigadors del grup de recerca en Biologia Animal de la UdG Carles Tobella, Margarida Casadevall i Josep Maria Bas; i persegueix donar suport al sector pesquer i aqüícola en la seva aposta per la sostenibilitat i el seu compromís amb la protecció i conservació de la biodiversitat i el patrimoni natural.

El projecte DESMARES II parteix de l’objectiu general d’incrementar la sostenibilitat de la pesca artesanal i proveir, als organismes gestors, d’informació útil per al disseny de decisions de conservació. Amb quatre objectius específics com a pilars base:

. Reduir les captures accidentals de corb marí emplomallat a la pesquera artesanal de xarxes fixes dins i fora de la Xarxa Natura 2000.

. Conèixer la comunitat de peixos litorals i la seva fluctuació intra i interanual a través de la dieta de el corb marí emplomallat.

. Detectar i descriure les àrees d’interacció entre el corb marí emplomallat i la pesquera protagonista de l’estudi.

. Determinar la càrrega parasitària del corb marí emplomallat i avaluar quines espècies íctiques participen en el tancament del cicle de vida dels paràsits; peixos amb major prevalença de paràsits que reduirien la seva qualitat per al consum humà i que serien els vectors de transferència cap al corb marí amb efectes sobre la seva condició física.


Categories: Medi Ambient