Begur TV

Begur fixa un topall de 138 litres d’aigua per habitant i dia

13 feb 2024

Begur fixa un topall de 138 litres d’aigua per habitant i dia per reduir “dràsticament” el consum davant l’emergència. Tot i els esforços de l’Ajuntament, les últimes dades de l’ACA corresponents al desembre el situen en 495 litres. 

Davant l’entrada en emergència per la manca de pluges persistent, l’Ajuntament de Begur ha activat una nova fase del seu Pla de Sequera. En aquest cas, algunes de les mesures van en paral·lel a allò que fixa el decret de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), però d’altres s’estenen més enllà. “Per frenar els alts consums del municipi, s’estableixen normes addicionals”, subratlla el consistori.

A Begur, malgrat totes les mesures que ha tirat endavant l’ajuntament, el consum d’aigua ha anat a l’alça durant els darrers mesos. A partir de l’agost, quan el consum per habitant i dia es va aconseguir abaixar fins als 313 litres, la xifra només ha fet que incrementar-se. Al setembre, va passar-se als 356; a l’octubre, als 409; al novembre, es va enfilar fins als 487; i al desembre, va créixer fins als 495.

Per abaixar aquesta xifra, l’equip de govern ha acordat reduir substancialment la dotació permesa. Situant-la, fins i tot, per sota del topall que fixa l’entrada en emergència 3 per sequera (el pitjor dels escenaris previstos pel Govern). Si aleshores el límit per habitant i dia s’abaixaria fins als 160 litres, l’Ajuntament de Begur des d’ara mateix ja ha establert un topall de 138 litres, que no només inclou l’ús domèstic, sinó també les activitats econòmiques i comercials.

La resta de restriccions que aplica el municipi davant l’entrada en emergència, i que ja ha difós a la població, van en sintonia amb aquelles que ha fixat la Generalitat. Entre aquestes, queda del tot prohibit omplir o reomplir piscines amb aigua dolça, i tan sols es permeten reomplir parcialment aquelles que serveixen per a la pràctica esportiva “en les quantitats indispensables per garantir-ne la qualitat sanitària”.

A més, només es podran regar els jardins i zones verdes per garantir la supervivència de l’arbrat fent servir aigua regenerada o freàtica. Els carrers i cotxes no es poden rentar amb aigua potable -excepte els túnels de rentat que tinguin recirculació d’aigua- i tan sols s’autoritza fer servir galledes i esponges per netejar aparadors i finestres.

Des de l’Ajuntament explica que tot i que ara Begur engegui el pla d’emergència per sequera, “moltes de les mesures ja s’han estat seguint.

Comparteix: