A Begur ja s’han executat el 40% de les franges de protecció contra incendis

18 jun 2021

Abans de finals d’any s’executaran un 20% més de franges; i el 40% restant es durà a terme al llarg de l’any 2022, quan és previst que finalitzin els treballs detallats en el projecte executiu de prevenció d’incendis forestals del municipi.

La Sala de Plens de l’Ajuntament ha acollit aquest divendres 18 de juny al matí l’acte de recepció de les obres d’obertura de franges de la fase 1 a Begur. A l’acte hi ha intervingut l’alcaldessa de Begur, Maite Selva; Xavier Turró, tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Begur; Gabriel Marzo, representant de la Regió d’Emergències de Girona; Ignasi Dalmases, cap d’àrea regional del cos d’Agents Rurals a Girona; Albert Ballesta, director de Serveis Territorials d’Interior a Girona; Marc Calvet, conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal del Baix Empordà; i Jordi Camps, diputat de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Girona.

També hi han estat presents Jordi Canals, director de l’obra; Mariona Virgili i Alicia Flores, tècniques del Consell Comarcal del Baix Empordà; Marc Marí i Mariona Pipió, de la Diputació de Girona; i representants de les empreses especialitzades contractades per executar l’obra.

El projecte d’execució de les franges de protecció perimetral i la neteja de les zones verdes interiors del municipi de Begur s’està duent a terme des de finals de 2020 i en aquests moments ja s’ha executat el 40% de l’obra. En l’execució dels treballs hi participen a part del consistori, el Consell Comarcal del Baix Empordà, la Diputació de Girona, el Departament d’Interior, el Cos d’Agents Rurals, i les empreses especialitzades contractades.

En aquest sentit, les obres es duen a terme en l’àmbit de sòl no urbanitzable que limita amb el sòl urbà construït o no construït. A més, s’actua sobre diferents franges que ja havien estat executades en un passat, i abans de l’inici dels treballs es va sol·licitar la pertinent autorització als diferents propietaris afectats per les franges. El projecte contempla diverses actuacions sobre la vegetació que cal executar a les franges de protecció contra incendis, així com a les parcel·les i zones verdes interiors; entre elles, limitar la vegetació i reduir la densitat d’arbrat i l’estassada del sotabosc.

Aquests treballs queden perfectament detallats en el 123/2005, de 14 de juny, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat immediata amb la trama urbana.

Així, les zones on ja s’han executat les franges són la zona residencial Begur, la Casa de Campo, Esclanyà, la zona d’Es Valls, zones de l’entorn Begur, Sa Punta, La Borna i Son Ric. Ara, abans de finals d’any s’executarà un 20% més de les franges previstes; i durant el 2022 és previst que finalitzi ja el projecte amb el 40% restant corresponent al quadrant nord est del municipi.

Maite Selva, alcaldessa de Begur, explica que “s’ha demostrat en aquesta feina, on han intervingut tantes administracions i sectors, que el treball en equip, el qual jo sempre defenso, enforteix les feines i consolida els objectius. Hem fet part de la feina, encara ens queda per fer i, sobretot, fer el manteniment de la feina feta. Ens han dit que Begur som el mirall de molts municipis, cosa que com a alcaldessa m’honora i m’enorgulleix per fer la feina tan ben feta. Vull donar un agraïment màxim a tothom qui ha format part d’aquest projecte, el qual encara té continuïtat”.

Xavier Turró, tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament, afirma que “a tots ens preocupa el foc i som conscients del risc d’incendi en municipis com el nostre, amb una orografia accidentada, un urbanisme complex i una xarxa viària sinuosa que ens ho posa francament difícil. Tot això ens obliga a disposar d’una prevenció sòlida i sobretot basada en un correcte estat de manteniment”.

 


Categories: Medi Ambient