Adjudicats 11 dels 14 horts comunitaris i ecològics Es Sot de Begur

13 jun 2019

L’Ajuntament de Begur, a través de la junta de govern, ha adjudicat 11 de les 14 llicències d’ús privatiu de domini públic dels horts ecològics comunitaris Es Sot del municipi, que s’estan acabant d’adequar a l’altre costat del vial de Circumval·lació, davant per davant de l’aparcament del Sot d’en Ferrer. Els beneficiats dels horts són 10 particulars i l’entitat L’Esplai Autèntic de Begur. Paral·lelament, a partir d’avui dijous s’inicia la formació dels hortolans a l’Espai Mas d’en Pinc. La formació, a través del tècnic de Càritas Mallku Negre i de la tècnica de Medi Ambient Gemma Boada, combinarà 4 sessions de participació comunitària amb 4 d’agricultura ecològica.

Els tres horts que no es van adjudicar, de moment, quedaran disponibles fins a que es torni a obrir el procés de selecció. Respecte als 11 adjudicats, les llicències es van atorgar amb una sèrie de condicions. La principal és què la durada és d’1 any, prorrogable fins a 4 anys per mitjà de pròrrogues anuals tàcites. També es deixa clar l’ús dels horts, ja que només es pot fer conreu agrícola amb destinació a l’autoconsum. Els que s’han adjudicat l’hort ara hauran de pagar un preu públic, que és de 60 euros anuals, a més de pagar una fiança, que és de 100 euros. Respecte als drets i obligacions, aquests estan marcats en el Reglament de règim d’ús dels horts de titularitat municipal i per l’atorgament de llicències d’ús privatiu del domini públic, publicat en el BOP de Girona núm. 96 de 18 de maig de 2018, i en les Bases de la convocatòria, publicades en el BOP de Girona núm. 83 de 30 d’abril de 2019.

Per optar als horts, els sol·licitants havien de ser majors d’edat, estar empadronats al municipi i no tenir cap altre hort en propietat o lloguer a la comarca del Baix Empordà. A més, només es podia presentar una sol·licitud per unitat familiar.

Respecte al conreu, que només pot ser agrícola, es farà sempre sota els criteris de l’agricultura ecològica. És a dir, no es podrà utilitzar productes fitosanitaris, adobs de tipus químic. Però tampoc podran superar en un 50% de la superfície de la parcel·la amb un mateix conreu, la realització de cap classe d’obra, aportar-hi materials que alterin l’estètica (bidons, cadires, ampolles, sacs…) o la tinença o cria de qualsevol mena d’animal o bestiar. Els hortolans podran disposar d’un magatzem per guardar-hi els estris i les eines necessàries.

Al mateix temps, es potenciarà la gestió adequada de les deixalles i la de l’ús de l’aigua. Es vol que els hortolans participin de les jornades de treball comunitari, com també que mantinguin l’hort cultivat durant tot l’any. D’altra banda, s’haurà de facilitar l’entrada als horts a grups d’escolars que, sota la direcció de monitors, vulguin conèixer els treballs agrícoles.