Albert Suñé presenta a Begur el llibre “Confeti per al clarinet”

07 jul 2021

L’acte se celebrarà a la Biblioteca Salvador Raurich aquest divendres 9 de juliol a les 19 h.

El periodista barceloní Albert Suñé Ysamat presentarà aquesta setmana a Begur la seva darrera obra: “Confeti per al clarinet”, una novel·la que barreja ficció i realitat i on s’hi expliquen 31 anys (del 1929 al 1960) de la vida del personatge de ficció Víctor Roviralta, un bateria català de jazz que desenvolupa la seva cursa vital i professional immers en la sèrie de fets històrics que es van produir en aquelles tres dècades.

La presentació, organitzada per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament, és oberta al públic i se celebrarà el divendres 9 de juliol, a les 19 h, a la Biblioteca Salvador Raurich.

Albert Suñé Ysamat

Albert Suñé Ysamat (Barcelona, 1945) és periodista de la primera promoció de l’Escola del CIC. La seva varietat de registres el porten de l’esport al jazz, passant pel muntanyisme, l’humor, el cinema i el teatre. Va ser un dels fundadors del diari Avui, on hi va treballar gairebé 16 anys (1976-1991). Al diari, i de manera paral·lela, hi va fer de crític de jazz durant cinc anys. A l’Avui hi ha escrit “Història del jazz a Catalunya”(1981) i ha estat el promotor del col·leccionable “100 Anys d’Esport Català (1888-1988)”, que va escriure amb Josep Porter i Moix. Així mateix, va ser el coordinador de la secció “Excursionisme” (1976-1984), on hi va escriure, i autor de “Personatges” (1987) secció televisiva amb sentit de l’humor.

L’any 1982, i per a Ràdio-4 hi va escriure els programes “Història del jazz a Catalunya” i “El jazz” i col·laborà a “Musical-4” en l’aspecte jazzístic. També hacol·laborat al programa “L’Esport”. A l’antiga Cadena-13 hi ha editat i presentat “Jazz som aquí” i “Jazz BandAcostumant” (1984-1985). I a Ràdio Estel, “Jazztem a punt” (1994-1995).

Ha estat col·laborador del Diccionari Enciclopèdic Proa, de l’Enciclopèdia de l’Esport Català, de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, i de la Fundació Fòrum Barcelona. I ha escrit a El Correo Catalán, Hoja del Lunes, El Observador, Set Dies d’Actualitat, i Xarxa. Fou director del setmanari de barrila esportiva La Bimba, ha estat col·laborador de La Guía del Ocio i, com a crític de jazz, de Revista Musical Catalana (1995-2017).

Ha estat l’ideòleg i també coproductor, amb Antoni Roig, del grup Homenatge a Cole Porter (1989), dedicat a commemorar el vint-i-cinquè aniversari dela desaparició del compositor nord-americà. I el seu centenari amb el combo Swing x Cinc (1991). Així mateix, ha estat l’ideòleg de l’Oriol Romaní Sextet, dedicat a reviure la música d’Artie Shaw i Gramercy Five amb motiu del centenari del clarinetista (2010). Ha impartit cicles de jazz audiovisual a l’Escola Municipal de Música de Girona (2007-2008) i a les cases Elizalde i Sagnier, de Barcelona (2008-2009). Fou un dels tres socis que obrí la segona Cova del Drac barcelonina (1992).

Dins la col·lecció Vaixells de Paper (Col·legi de Periodistes de Catalunya-Diputació de Barcelona) ha publicat “Cinema de paper. Les revistes de cinema i els 50 anys de “Fotogramas” (1996). També ha publicat unes memòries d’infància i adolescència, “Quan Kubala omplia els estadis” (Abadia Editors, 2008); la història d’un diari,“De La Publicidad a La Publicitat”. Del republicanisme històric al catalanisme intel·lectual” (Pagès Editors, 2015); i la novel·la “Confeti per al clarinet” (Editorial Sunya, 2020), barreja de ficció i realitat sobre el món del jazz entre el anys 1929 i 1960. El març de 2018 fou un dels ponents de la Jornada “La Publicitat: el gran diari intel·lectual de la Catalunya dels anys vint i trenta”, que se celebrà a la Facultat de Ciències de Comunicació de la UAB. El títol de la ponència fou “Conversió: De La Publicidad a La Publicitat”.

És autor de l’obra “Desaparegut sobre el Canal”, que tracta de la desaparició de Glenn Miller sobre el Canal de la Mànega el desembre de 1944, i que guanyà el I Premi de Teatre Jaume Salés i Sanjaume 2012, convocat per l‘Ajuntament de Roda de Ter. L’obrafou finalista del premi Josep Ametller de Teatre 2010 instituït per la revista “Recull” de Blanes, i s’ha estrenat en format de ràdio-teatre i lectura dramatitzada.

És en possessió de la Medalla al Mèrit Esportiu de la Federació Catalana de Natació (1981).


Categories: BibliotecaCultura