Alerta per la difusió d’un virus informàtic propagat a través de correus electrònics

06 nov 2019

Des de la Regidoria de Noves Tecnologies de l’Ajuntament de Begur es demana prudència als usuaris davant de qualsevol comunicació susceptible de ser sospitosa.

Al llarg dels darrers dies, i en especial durant les últimes 24 hores, s’ha produït arreu de Catalunya una onada massiva d’atacs informàtics a través d’un virus del tipus ransomware.

Quin és el seu funcionament i la seva afectació?

Aquest virus segresta les dades dels ordinadors afectats tot encriptant els arxius i no permetent accedir a la informació que contenen. Un cop el virus ja ha penetrat, la víctima rep una notificació via correu electrònic demanant un rescat econòmic a pagar si l’usuari vol tenir altra vegada el control i l’accés a les dades segrestades.

La propagació del virus es produeix mitjançant un arxiu adjunt (normalment, tipus Word) enviat per un remitent amb una adreça coneguda per a l’usuari víctima de l’atac; i, per tant, poc sospitosa. Aquí rau el gran impacte i perill d’aquest atac informàtic. En aquest sentit, el virus té la capacitat d’enviar automàticament els arxius infectats sense que l’equip o adreça infectada en tingui constància.

Com podem actuar?

Des de la Regidoria de Noves Tecnologies de l’Ajuntament es recomana anar molt en compte i, si es pot, confirmar amb el remitent que realment s’hagi enviat aquest arxiu. Com a alternativa, també es pot realitzar l’enviament d’arxius a través de plataformes segures com WeTransfer.

 


Categories: Noves Tecnologies