Anna Erra Solà, presidenta del Parlament de Catalunya, convidada d’honor en l’estrena de la XVIII Fira d’Indians

01 set 2023

Des d’avui divendres i durant tot el cap de setmana el centre històric de Begur i el parc de l’Arbreda s’ompliran de música, exposicions, tasts, teatre i gastronomia en el marc de la divuitena edició de la Fira d’Indians, que enguany té com a eix vertebrador les famílies indianes. Consulta el programa d’activitats.

La XVIII Fira d’Indians de Begur ja és una realitat! Avui divendres 1 de setembre a la tarda s’ha dut a terme la inauguració oficial de l’esdeveniment des la plaça Lluís Esteva i Cruañas amb la participació destacada de la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra Solà, pregonera de l’edició d’aquest 2023. Prèviament, Anna Erra Solà ha estat rebuda a l’Ajuntament, on ha signat el Llibre d’Honor i ha pogut conversar amb l’equip de govern.

També han estat presents en l’acte inaugural de la Fira d’Indians l’alcaldessa de Begur, Maite Selva; els regidors de l’Ajuntament de Begur Andreu Peñalver, Jordi Carreras, Lídia Ponce, Rafa Criado, Jordi González, Manel Vallès, Eugeni Pibernat i Edi López; l’alcalde de Pals, Carles Pi Renart; l’alcaldessa de Regencós, Maria Pilar Pagès; el president del Club Marítim Sa Tuna, Luís Soler; el gerent de la Cambra de Comerç de Palamós, Enric Gimeno; la presidenta del Consell Comarcal del Baix Empordà, Glòria Marull Coll; la diputada delegada de Girona, Vanessa Peiró; els diputats del Parlament de Catalunya Anna Feliu, Mònica Sales, Judith Toronjo, Maria Antonia Batlle i Glòria Freixa; i la directora dels Serveis Territorials del Departament de la Presidència a Girona, Maria Josep Porta Delafuente.

La Fira d’Indians té lloc de l’1 al 3 de setembre amb un ampli catàleg de propostes culturals, lúdiques i gastronòmiques que tenen com a eix vertebrador les famílies indianes, la temàtica escollida per enguany. Una cita imprescindible per a tots els amants de la història i per a totes aquelles persones que vulguin descobrir i/o aprofundir en l’estret vincle que uneix Begur i Cuba, rodejats de cultura, gastronomia, tradició i un entorn natural i patrimonial encisadors.

Maite Selva, alcaldessa de Begur, explica que “la Fira d’Indians ha crescut i evolucionat molt des de la seva arrencada. Hem anat sumant propostes, noves activitats, més entitats, més cultura, més gastronomia, més tradició… Però, mantenint sempre el mateix esperit. Convertir Begur durant tot un cap de setmana en la capital mundial del fet indià. Per a explicar-nos, donar a conèixer i dignificar i preservar l’enorme llegat indià que tenim. Un esdeveniment obert a tothom, però que mai ha perdut el seu caràcter tan begurenc.”.

Andreu Peñalver, regidor de Turisme, destaca que “un any més, vull fer un especial agraïment a la tasca ingent que han fet les àrees de Cultura i Turisme del nostre ajuntament per a fer possible aquesta edició de la Fira d’Indians, així com la col·laboració tan estreta d’altres administracions i la implicació del nostre teixit associatiu. Gràcies a aquesta suma d’esforços tenim una fira única i reconeguda arreu per la seva qualitat i rellevància. Moltes gràcies, de debò.”.

Anna Erra Solà ha destacat en el seu pregó que “Begur porta ja 18 anys engalanant el poble, convidant a la gent a conèixer Begur i els seus orígens i llegat. Aquesta és una de les grans riqueses dels pobles de Catalunya: obrir les portes per fer conèixer el que és la identitat i l’esperit de cadascun d’aquests municipis. Crec que com més es coneix més s’estima”.

En finalitzar els parlaments institucionals l’alcaldessa de Begur, Maite Selva; la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra; el regidor de Turisme de l’Ajuntament de Begur, Andreu Peñalver; la directora dels Serveis Territorials del Departament de la Presidència a Girona, Maria Josep Porta Delafuente; i la diputada delegada de Girona, Vanessa Peiró, han fet sonar conjuntament la botzina del vaixell de vapor i han tallat la cinta inaugural; donant el tret de sortida oficial, així, a la Fira d’Indians d’aquest 2023. Posteriorment, la comitiva ha pogut gaudir d’un esquetx teatral amb el Grup de Teatru Es Quinze; d’una visita al Centre d’Interpretació dels Indians, a càrrec d’Anna Castellví; d’un recorregut per diferents carrers guarnits amb motius indians; i d’un esquetx teatral d’una família indiana i d’una visita a la Taverna dels Indians amb el Grup de Teatre Mutis.

Comencen les primeres propostes de la Fira d’Indians 2023

Aquest divendres 1 de setembre Begur ja ha acollit les primers propostes de la Fira d’Indians d’aquest 2023. En concret, una visita guiada a la casa indiana, una visita guiada pel patrimoni indià, animació musical amb La Pianola, gags esporàdics del Grup de Teatru Es Quinze, el concert a càrrec de Tributo al Bolero, una mostra d’oficis, el mercat de productes d’ultramar, ball amb Dynamo’s DJ, un concert amb Compota de Manana, o l’actuació de Dynamo Dance Team.

Activitats per a totes les edats al llarg del cap de setmana

La XVIII Fira d’Indians de Begur ens proposa dos espais ben diferenciats: un centre històric de Begur dedicat a la cultura i al passeig; i un parc de l’Arbreda amb propostes més lúdiques, festives i gastronòmiques.

Així, al centre històric de Begur es prioritza la cultura i els veïns i veïnes i visitants poden gaudir d’un ampli espai més familiar. Aquí hi podem trobar, per exemple, el nou Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya–Begur, que s’estrena per primer cop en la Fira d’Indians. A més, de l’1 al 3 de setembre també podem gaudir d’una l’exposició sobre Famílies Indianes, conferències, un mercat d’ultramar, visites guiades, tallers de tast de vins i xocolata, tallers infantils, o les tradicionals representacions del Grup de Teatre Mutis, el Grup de Teatru Es Quinze, etc. A més, com a gran novetat, aquest 2023 es recuperen les barres de menjar i beguda a les terrasses dels bars i restaurants; així com els concerts musicals a la plaça Esteva i Cruañas. A més, també hi ha diferents zones de ball i discjòquei a les places Forgas i Pella i Forgas.

I el segon espai és el parc de l’Arbreda, una àrea més gastronòmica, lúdica i festiva amb diferents propostes musicals al llarg de tota la jornada. Així, durant la XVIII Fira d’Indians aquelles persones que s’hi acostin hi trobaran una zona de xiringuitos, ball, concerts i discjòqueis.

La gran majoria de les activitats són gratuïtes i sense reserva prèvia. No obstant això, es recomana consultar el programa d’actes per a identificar les propostes amb aforament limitat.

Per a més informació podeu visitar el web visitbegur.cat o apropar-vos a l’Oficina de Turisme de Begur. Així mateix, per a descobrir de manera detallada totes les propostes programades podeu seguir els comptes oficials de la Fira d’Indians a Facebook i Instagram.