Begur, a favor que la Costa Brava sigui Reserva de la Biosfera de la Unesco
01 ago 2018
El ple de l’Ajuntament de Begur, reunit ahir a la nit, va acordar donar suport a la candidatura de la Costa Brava com a Reserva de la Biosfera de la Unesco. A més, el ple, davant la iniciativa que està impulsant la Diputació de Girona, va fer constar l’interès de l’Ajuntament begurenc en treballar d’acord amb els principis de sostenibilitat, per a què es puguin assolirà nivell de l’àmbit de la Reserva de la Biosfera de la Costa Brava els objectius de desenvolupament sostenible de Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament.
El suport del consistori begurenc forma part de la iniciativa de la Diputació, que està treballant amb les administracions públiques i també amb els agents del territori de cares a preparar la candidatura per a la declaració de la zona de la Costa Brava com a Reserva de la Biosfera. Des de la Diputació es recorda que és “de gran importància” que la candidatura compti amb un ampli suport social i institucional que integri tots els sectors de les administracions públiques, i d’una àmplia representació de col·lectius socials i econòmics implicats directament en la gestió d’aquest important espai litoral i marí.
Aquesta figura és un reconeixement internacional a territoris que tenen uns valors naturals de gran rellevància i agafen el compromís de treballar de forma sostenible per: contribuir a la conservació dels valors ambientals i ecològic, afavorint la conservació del patrimoni natural, els paisatges litorals i marins, les espècies i de la biodiversitat; fomentar l’equilibri entre el desenvolupament humà, econòmic, social , i promoure el desenvolupament sostenible en un entorn més sa i de qualitat; construir un suport fonamental a projectes de recerca i investigació, observació permanent del territori i el mar, l’educació i l’intercanvi d’informació en relació amb qüestions territorials, nacionals i mundials de conservació i del desenvolupament sostenible, i fomentar el treball conjunt cap a un model de territori sostenible dins del concepte d’Ecoregió.
El mateix ple, d’altra banda, va aprovar inicialment el Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM) Begur, elaborat per l’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal del Baix Empordà. El DUPROCIM incorpora els plans especials d’emergències per incendis forestals (Infocat), per nevades (Neucat), per inundacions (Inuncat), per moviments sísmics (Sismicat), per contaminació de les aigües marines (Camcat) i ventades (Ventacat). I, al mateix temps, es van aprovar dues noves modificacions de crèdits del pressupost vigent, amb un global d’1,8 milions d’euros. “Això ha estat possible al romanent positiu de tresoreria i a uns majors ingressos”, ha recordat l’alcalde, Joan Loureiro.