Begur aposta per una Fira d’Indians més cultural que mai

31 ago 2018

La Fira d’Indians de Begur, que se celebra del 7 al 9 de setembre, aposta més que mai per la vessant cultural. Per això, en aquesta edició, que arriba a la XV edició, essent la pionera a nivell de Catalunya, la Fira compta amb un catàleg específic amb totes les activitats culturals: exposicions, presentacions de llibres, cinema, ràdio en directe, conferències, representacions teatralitzades amb els dos grups locals, Es Quinze i Mutis, llibreria indiana… Però sense oblidar activitats diverses per a tota la família, des dels més petits als més grans, amb música, tallers, mercat de productes d’ultramar, zona gastronòmica, dins una ornamentació integral del nucli urbà. “Volem seguir sent, més sent la primera, el principal referent de les fires indianes de Catalunya”, ha manifestat Eugeni Pibernat, regidor de l’àrea de Promoció Econòmica i Turisme, responsable de l’organització de l’esdeveniment, que és el més important del municipi.

L’exposició dedicada a la dona indiana, que és el tema d’aquesta edició, va encetar divendres passat el programa  d’enguany a les Escoles Velles. Una mostra que es complementarà amb una conferència per part del seu comissari i historiador de l’art, Joan Miquel Llodrà. A més, per primera vegada, la mostra es complementarà amb una altra, amb obres pictòriques de dos artistes cubans, al Casino Cultural. Al mateix temps, el professor emèrit de l’UAB, Jordi Maluquer, farà una xerrada sobre “La intervenció femenina a l’aventura indiana”, i el periodista Josep Bofill parlarà del mestre Frederic Sirés. Aquesta conferència va lligada amb l’arribada de l’indià, ja que enguany es recrearà amb el músic i compositor begurenc, creador de l’havanera “la gavina”, ja que enguany es commemora el centenari de la seva emigració a Cuba.

L’arribada de l’indià, que tindrà lloc dissabte, anirà a càrrec del grup de teatre Es Quinze, que farà, com ja es va fer l’any passat, l’escenificació a Sa Riera i, seguidament al nucli de Begur, aquesta vegada acompanyat pels capgrossos del municipi i els grallers de Torroella de Montgrí, i, finalment, ja diumenge, el seu comiat. D’altra banda, el grup teatral Mutis, i és una novetat d’enguany, realitzarà, durant el cap de setmana, de les 11 a les 14 hores, cinc quadres escènics d’indians a diversos punts del poble. Pibernat vol destacar la gran implicació dels dos grups de teatre en la Fira, com altres entitats i associacions locals. “Volem que els begurencs se la facin seva i, entre tots, promoure el municipi de Begur”, ha recordat Pibernat, conscient que amb aquesta interiorització de la Fira es pot aconseguir que els visitants i turistes en gaudeixin plenament.

Per la seva banda, l’Ajuntament continuarà amb l’ornamentació dels espais públics, carrers i places, d’acord amb la temàtica indiana i, especialment, amb la d’aquest any, la dona indiana. A més, la zona il·luminada, que l’any passat es va fer a la plaça de l’Església, enguany s’augmenta al carrer Sant Pere. A més, també com ja es va iniciar l’any passat, es vol implicar els propietaris de les parades i de les terrasses de bar. I amb aquest ambient, facilitar la gent a guarnir-se. “Volem convidar la gent a passejar i gaudir de Begur”, ha dit el regidor.

A més, la Fira d’Indians, a diferència d’abans, que s’inaugurava oficialment a la plaça de la Vila, es farà enguany des de la plaça de Lluís Esteva i Cruañas. I un cop inaugurada, es farà el tall de la cinta  davant la porta d’entrada, situada davant la plaça de l’Església, com ja es va fer l’any passat. A més, s’ha reforçat el tema de l’aparcament amb un trenet que cobrirà la distància entre l’esplanada de davant les sorreres, a l’entrada per Regencós, fins a la rotonda de l’entrada. El trenet farà el servei els tres dies, entre les 11 i les 15 hores i entre les 17 i les 21 hores. “Volem que siguin tres dies de passeig per un municipi immers en el seu passat indià, convertint-se en un referent per tot Catalunya”, ha assenyalat Pibernat, que recorda que la Fira representa un motor econòmic pel municipi, però també pels municipis de l’entorn.