Begur celebra aquest dissabte Sant Ramon amb una missa i sardanes a l’ermita

29 ago 2019

El poble de Begur celebra aquest dissabte la tradicional festa de Sant Ramon. La diada festiva començarà a les 11 del matí amb la missa solemne a l’ermita dedicada al sant, que es troba dins el nucli urbà, i que oficiarà el rector del municipi, mossèn Josep Taberner. A la tarda, a les 18 hores, tindrà lloc l’audició de sardanes a l’esplanada de davant la mateixa capella, on hi ha un dels millors miradors de la Costa Brava,  a càrrec de la cobla Baix Empordà. Paral·lelament, l’ermita restarà oberta entre les 10 i les 12,30 del matí i les 18 i 20 hores de la tarda perquè la gent pugui visitar-la. L’ermita, gràcies a l’actual rector, també s’obre el diumenge de Rams, per a la benedicció de les palmes, cosa que es feia abans.

L’ermita és d’origen barroc, però va ser cremada i destruïda l’any 1937, durant la Guerra Civil espanyola. Va ser reconstruïda totalment l’any 1951 gràcies a una donació de Maria Lladó, vídua de l’indià Josep Pi i Carreras. L’única innovació amb la reconstrucció va ser el pòrtic de l’entrada. A l’interior del temple, molt petit, es pot veure la Pietat, acompanyada de Sant Ramon i Sant Roc.

L’edifici està dedicat a Sant Ramon, ja que aquest va dedicar tota la seva vida a la redempció de captius dels pirates, que tan mal va fer entre la població begurenca. Sant Ramon, que té el complement de Nonat, per néixer amb cesària, és el patró de les embarassades, però també dels parts i dels nens.