Begur dedica una exposició a les dones d’indians, dins de la XV Fira d’Indians

25 ago 2018

“De dones indianes no n’hi ha. Sí, dones d’indians. Hem de parlar de dones d’indians, de les filles, de les mares, de les esposes i… de les minyones, de les esclaves”. Amb aquesta afirmació, Joan Miquel Llodrà va presentar ahir al vespre a les Escoles Velles de Begur l’exposició “L’aventura indiana. Un relat en femení”, que ell ha comissat. La mostra, que es pot veure fins al 9 de setembre, forma part del programa de la XV Fira d’Indians de Begur, que es fa del 7 al 9 de setembre. Ahir, a més, es va presentar la IV edició de les Jornades Gastronòmiques d’Indians, que se celebrarà del 8 al 23 de setembre amb la implicació d’11 restaurants del municipi i la col·laboració del celler Mont-Ferrant, amb el seu cava l’Americano, elaborat amb canya de sucre.

L’exposició està formada per 10 lones, que expliquen temes diversos: “Qui espera desespera”, “L’amor anyorat”, “Flors d’un altre món”, “No, sense el meu permís”, “A sota de tot l’escalafó social”, “Dones del seu temps”, “Fins que la mort ens separi… o no”, “In indià, indiapendència!”, “Mestresses i empresàries” i “Dones de Begur”. En aquesta darrera lona apareixen els noms de Maria Caner Bataller, Carme Pi Ralló, Rosa Puig Geli i Maria Lladó, com també fotos d’altres dones d’indians del qual no se sap gaire cosa. “Hem de treur-les de l’anonimat”, acaba l’escrit. A part de les 10 lones, la mostra acull també documents diversos, a part de mobles, la projecció d’imatges i un vestit de núvia d’entre 1910 i 1915 acompanyat d’un vel modernista.

“Li devíem a les dones una Fira d’Indians, pròpia”, va afirmar l’alcalde, Joan Loureiro, durant l’acte inaugural, que també va comptar amb el regidor de Turisme i Promoció Econòmica, Eugeni Pibernat, instigador de la temàtica d’enguany de la Fira i que aposta per convertir la Fira d’Indians en un referent cultural de la demarcació. L’exposició es complementarà amb una segona, “La Vall dels Ingenis” amb obres dels artistes cubans Abel Pérez Mainegra (Condado, 1929- 2011) i Douglas Darnís Pérez Castro (Cienfuegos, 1972). Aquesta segona mostra es podrà veure del 6 al 9 de setembre al Casino Cultural.

Gastronomia indiana

Després de la inauguració de la mostra es va presentar, a la plaça de Lluís Esteva i Cruañas, la IV edició de les Jornades Gastronòmiques d’Indians. A l’acte, que també va comptar amb la presència de Loureiro i Pibernat, es va presentar la nova edició, el seu cartell i es va poder fer una degustació dels plats de la campanya, a part d’assaborir el  cava l’Americano, de caves Mont-Ferrant. En aquesta edició, que es farà del 8 al 23 de setembre,  hi participen Cal Bandarra, Can Climent Platillos, Casa Juanita, Diferent, Hotel Aigua Blava, Hotel Aiguaclara, La Cuina…, Rostei, Sa Rascassa, Simpson de l’Hotel Mas Ses Vinyes i Taverna Son Molas. Durant les Jornades es podran degustar menús i tapes amb productes indians que han elaborat especialment per a l’ocasió els diferents establiments.