Begur enceta demà la commemoració del Mil·lenari del Castell
03 mai 2019
Begur inicia demà dissabte, a partir de les 12 del migdia, la commemoració del Mil·lenari del Castell amb un acte institucional. L’acte, que tindrà lloc al Casino Cultural, es concretarà en una conferència sobre la història i el significat del Castell per Begur, a càrrec del doctor en prehistòria i arqueòleg Josep Maria Fullola, nét de Lluís Pericot, que va dirigir les excavacions que es van fer al Castell als anys 40 i que va comptar, entre d’altres, amb el mestre Lluís Esteva i Cruañas. El mil·lenari es fa per celebrar la primera referència documental del castell, però, gràcies a les excavacions de Pericot es va poder datar la presència d’un antic poblat d’origen preromà. Seguidament, es presentarà el número especial de la revista municipal “Es Pedrís Llarg”, que està dedicat al Castell.
A continuació, l’acte institucional, que està obert a tothom, continuarà a les sales de les Escoles Velles per gaudir d’una petita exposició de fotografies antigues amb vistes al Castell i des del Castell. Els presents també rebran el número especial de la revista i podran adquirir el llibre “El Castell de Begur. 1052-1604”, d’Elvis Mallorquí. L’acte, presidit per l’alcalde, Joan Loureiro, també comptarà amb la presència de la directora de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Elsa Ibar.
L’acte institucional continuarà a la tarda, a partir de les 17 hores, amb una cercavila des de l’ermita de Sant Ramon fins al Castell. La rua estarà animada pel grup de batucada Bakanards i els membres del grup de teatre local Es Quinze. A dalt al Castell, a part de l’actuació teatral dels membres d’Es Quinze, les agrupacions Coral de Begur, Mar de Veus i Nota Sa Veu, sota la direcció artística i musical de Quique Tudela, interpretaran “Cant de la Senyera” i “Els segadors”.
“És el tret de sortida del programa d’actes que se celebraran al poble al llarg de l’any per commemorar l’efemèride”, ha recordat l’alcalde. Al mateix temps, l’Ajuntament ha constituït una comissió multidisciplinària per elaborar un programa d’activitats i accions al llarg de tot l’any, que impliqui a totes les àrees municipals, com també a les entitats i associacions locals.
El primer document sobre el Castell de Begur és de l’any 1019. El primer senyor feudal que es coneix va ser Arnust de Begur. La fortificació va passar per diverses mans, entre els quals la comtessa Ermessenda i els comtes de Barcelona. L’any 1309, el rei Jaume II va donar el poble de Begur a Bernat de Cruïlles amb el títol de baró de Begur. La baronia incloïa Esclanyà amb el seu Castell i Regencós. En el segle XV, Begur va aconseguir la redempció feudal amb la designació de carrer de Barcelona. Aquest mateix segle es va haver de reconstruir el Castell, molt malmès per les tropes franceses.
L’any 1604, es van vendre els seus drets al municipi de Begur. Al llarg de la seva existència, l’edifici militar ha patit diverses destruccions, essent la darrera amb la Guerra de Francès, l’any 1810. Des d’aleshores, les úniques intervencions que ha sofert han estat l’obertura del camí de vianants de Sant Ramon al Castell l’any 1908, a càrrec de Salvador Raurich; la construcció dels merlets esglaonats que delimiten el cim del turó l’any 1956, i la instal·lació de l’enllumenat l’any 1964, obra impulsada un any abans per la bailaora Carmen Amaya.