Begur es convertirà aquest cap de setmana en la ciutat gitanera de Catalunya

19 set 2018

Un total de 460 balladors de 32 colles de balls de gitanes de 15 viles vallesanes actuaran aquest cap de setmana a Begur per convertir-la en la ciutat gitanera 2018 de Catalunya. El nomenament de la ciutat gitanera, que es va estrenar l’any passat a Perpinyà, és una iniciativa de l’Agrupació de Colles de Balls de Gitanes del Vallès, i compta amb el suport de l’Ajuntament. “Volem que Begur sigui un referent a nivell cultural, però sense oblidar l’aspecte lúdic i participatiu”, ha assenyalat el regidor de Festes Populars, Marià Renart, que ha recordat el moviment econòmic que representarà per al municipi la presència de més d’un miler de persones del Vallès, a part dels visitants.

Dissabte, a les 18 hores, a la plaça Forgas, les colles faran una ballada de lluïment amb balls populars d’origen català, adaptades al ball de Gitanes del Vallès. En aquesta ballada actuaran nou colles: Grans de Llinars del Vallès, Grans de Lliçà de Vall, Joves de Santa Eulàlia de Ronçana, Joves de Martorelles, Grans de Lliçà d’Amunt, Grans de Montmeló, Joves de Sentmenat, Joves de Lliçà d’Amunt i Joves de Santa Perpètua.

I diumenge, a les 10 hores, a la plaça Forgas hi haurà la concentració de totes les 32 colles, provinents de Santa Eulàlia de Ronçana, Santa Perpètua de Mogoda, Cerdanyola, Ripollet, Llinars, Montmeló, Martorelles, Castellar del Vallès, Sentmenat, Parets del Vallès, Canovelles, Lliçà d’Amunt, Lliçà d’Avall, l’Ametlla del Vallès i Polinyà. Mitja hora més tard, els balladors, acompanyats dels personatges de les Gitanes del Vallès, el Capità Cavall amb els diablots, faran una rua fins arribar a la plaça Lluís Esteva i Cruañas. En aquest punt, a les 11 hores, hi haurà la recepció oficial de les autoritats i lectura de parlaments. Seguidament, les colles actuaran al mateix temps repartits per les places  de l’Església, de la Vila i de Lluís Esteva i Cruañas, sota l’acompanyament musical de la cobla Baix Empordà, en homenatge a Begur, abans del seu nomenament com a ciutat gitanera. La festa es clourà amb una masurca de germanor al voltant de les tres places i, per acabar, una sardana i galop final obert al públic.

L’Agrupació de les Colles del Ball de Gitanes del Vallès, entitat inscrita com a Federació en el Registre d’Associacions de la Generalitat de Catalunya l’any 1989, és membre del Consell de l’Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i també del Consell  de  Federacions ADIFOLK (Associació per a la difusió del folklore).



Més informació: