Begur es marca estalviar un mínim del 61% de l’energia actual de l’enllumenat públic

28 mar 2019

El ple de l’Ajuntament de Begur ha acordat treure a concurs la contractació del manteniment del servei d’enllumenat exterior del municipi, que compte actualment amb 3.316 punts de llum i 80 quadres. El concurs, que és per 5 anys, té un preu de licitació de 2,26 milions d’euros. A més, l’empresa que s’adjudiqui el contracte haurà d’aplicar durant aquest temps el projecte de millora de l’eficiència energètica, que té un pressupost d’un milió d’euros i que comportarà la col·locació de llums leds, i realitzar les obres d’adequació de les instal·lacions, amb una inversió propera al mig milió d’euros. Amb totes aquestes millores, l’Ajuntament pot assolir un estalvi mínim energètic del servei del 61 per cent, passant del més d’un milió de kWh actual a només 418.024. “I podem aprofitar aquest estalvi per anar assumint les despeses dels propers anys”, ha recordat l’alcalde, Joan Loureiro.

L’alcalde confia que el concurs s’adjudiqui passat l’estiu. Per això, el govern actual ja ha comptabilitzat una partida pressupostària de 32.696 euros per cobrir els darrers tres mesos de l’any. I l’any següent, el 2020, hi haurà la gran inversió, amb quasi 700.000 euros. A partir d’aquí, es preveu als següents 4 anys una inversió anual de prop de 300.000 euros. “És una de les contractacions més importants de l’Ajuntament, juntament amb els serveis d’escombraries i aigua”, ha assenyalat l’alcalde.

L’Ajuntament ha decidit tirar-ho endavant després de l’informe de la sostenibilitat i eficiència energètica de l’enllumenat públic que ha realitzat la Diputació de Girona. L’informe valora la millora energètica en prop d’un milió d’euros, que executarà l’empresa que s’adjudiqui el servei de manteniment. En aquest aspecte, per aquest any, l’Ajuntament preveu invertir-hi, en ser només els darrers mesos, uns 52.000 euros. Però els següents anys, la inversió ja serà d’uns 160.000 euros anuals. L’eficiència energètica es busca amb el nou enllumenat, bombetes leds, però també regular la potència, rellotges astronòmics o comptadors més eficients. Una millora per a l’eficiència energètica que acompanyà les obres d’adequació de les instal·lacions, com pot ser els transformadors o el cablejat.