Begur estudia regular l’accés dels submarinistes a la cala d’Aiguafreda

05 jul 2019

L’equip de govern de l’Ajuntament de Begur està estudiant crear una normativa per regular l’accés dels submarinistes a la petita cala d’Aiguafreda durant la temporada estival. El primer tinent d’alcalde i responsable de Platges, Eugeni Pibernat, justifica la necessitat de fer-la davant la gran presència de submarinistes, que venen a través d’empreses de fora del municipi, i que ha provocat diversos conflictes amb els banyistes que ocupen la petita zona de bany i els propietaris de les embarcacions que utilitzen l’embarcador i la zona de boies. “Ho volem regularitzar per una qüestió de convivència, però també de sostenibilitat”, ha afirmat Pibernat, que ha recordat que diumenge passat van utilitzar aquesta petita cala, que té una rampa d’accés, més d’un centenar de submarinistes.

El tinent d’alcalde és conscient que l’Ajuntament no pot impedir l’accés a un espai públic a cap col·lectiu. Com també vol deixar molt clar que no estan en contra dels submarinistes. Però, davant l’actual situació conflictiva amb altres usuaris de la cala,  creu que és totalment necessari i obligatori regular-ho per crear una cohabitació amb els banyistes i els propietaris d’embarcacions. La normativa, segons ha avançat el propi tinent d’alcalde, haurà de regular diversos aspectes de l’ús de la cala, com pot ser l’aforament, l’accés o els horaris. “Volem controlar l’actual situació, que actualment és exagerada amb els submarinistes, i que tots els usuaris puguin gaudir d’aquest petit racó del nostre litoral”, ha afegit Pibernat.

La cala d’Aiguafreda es troba entre les platges de Sa Riera i Sa Tuna. Té aparcament a la part de dalt i una rampa ajuda a fer fàcil el seu accés fins a la mateixa cala, que compta amb una zona de bany de formigó de reduïdes dimensions, ja que la resta és de roca agresta. A més, per la banda nord, hi ha un petit embarcador. El fons marí de la cala ja compta amb un fons rocós, a més que és l’enclavament per anar fins a la reserva marina de Ses Negres. La reserva marina, creada l’any 1993, és una zona molt rica en flora i fauna.