Begur honora els pescadors del municipi amb una exposició amb fotografies i estris

29 mai 2019

L’Ajuntament de Begur,a través de l’àrea de Cultura, ha decidit honorar els homes i dones de la mar del municipi amb una exposició. La mostra, sota el títol de “La Pesca a Begur”, s’inaugura aquest divendres, a les 18,30 hores, a la sala d’exposicions de les Escoles Velles. Mitja hora abans, com a prèvia, es presentarà el llibre Històries de pescadors de la Costa Brava, de Lurdes Boix i Jaume Badias, que ha editat Gavarres dins de la col·lecció El caliu de la memoria. El llibre recull entrevistes a pescadors, alguns d’ells begurencs.

“La Pesca a Begur, que es podrà visitar fins al 28 de juny,  mostra  l’evolució de la pesca a través de fotografies i estris que han cedit les persones que han dedicat la seva vida a la mar. Un viatge en el temps als quatre ports pesquers del terme: Aiguablava, Fornells, Sa Riera i Sa Tuna. S’hi podrà veure material inèdit, fins ara, dels fons de les famílies Arruga, Paco Pi, Florian Pi, Jordi Vinyes, Gervasi Sais, Margarita Sais, Lourdes Deulofeu i Romaní Mascarreras, a més d’imatges del fons de l’Arxiu Municipal de Begur, dins de la col·lecció Josep Carreras.

Abans de la mostra, al mateix equipament municipal es presentarà el llibre de Boix i Badias. El llibre està basat en entrevistes a diferents pescadors de la Costa Brava. Jaume Badias va encarregar-se d’entrevistar els pescadors de Blanes, Lloret de Mar, Tossa de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Platja d’Aro, Sant Antoni de Calonge, Palamós, Palafrugell i Begur. Per la seva banda, Lurdes Boix va anar als pobles de l’Estartit, l’Escala, Sant Pere Pescador, Roses, Cadaqués, Port de la Selva, Llançà, Colera i Portbou, amb dues incursions a Cotlliure i Portvendres per tal de tractar les migracions de pescadors de l’Escala i Llançà.  En total, quaranta històries que no deixen indiferent per la seva autenticitat. L’objectiu dels autors és recuperar i transmetre les vivències i la saviesa d’un món gairebé extingit perquè, davant el col·lapse de la pesca actual, puguin aportar algunes experiències valuoses per a les generacions futures.