Begur i Esclanyà viuen una de les diades de Sant Jordi més diferents i especials

27 abr 2020

L’estat d’alarma per la Covid-19 ha obligat al teixit associatiu i cultural local a buscar alternatives originals per a commemorar la festivitat amb tots els veïns i veïnes.

Ràdio, balcons i poemes. Aquests han estat els tres ingredients principals d’una de les diades de Sant Jordi més diferents i especials que es recorden a Begur i Esclanyà. I és que l’estat d’alarma per la Covid-19 i les restriccions de mobilitat establertes a la via pública han convertit l’edició d’enguany d’aquesta festivitat en una celebració farcida de novetats ben originals.

Les tradicionals parades de roses i llibres als carrers es van substituir el passat 23 d’abril per un ampli ventall de propostes virtuals per a tots els públics de la mà de les associacions locals. En aquest sentit, l’Ajuntament de Begur agraeix al teixit associatiu la seva participació, un cop més, en l’organització de la Diada del llibre i la rosa; i felicita totes les entitats per l’èxit i el seguiment de les diferents propostes.

Gemma Coll, regidora de Cultura, explica que “la diada de Sant Jordi d’enguany representava un gran repte organitzatiu, ja que la pandèmia ens obligava a replantejar totes les activitats que tradicionalment es duen a terme durant aquesta jornada”; i afegeix que “per això cal posar més en valor que mai la gran resposta que han tingut els nostres veïns i veïnes i l’ampli seguiment del qual han gaudit les diferents activitats que han proposat les nostres entitats, que un cop més han demostrat estar a l’alçada”.

Ràdio

Ràdio Begur va ser una de les grans protagonistes de la diada de Sant Jordi d’enguany, amb l’emissió durant tota la jornada del 23 d’abril d’una programació especial amb la participació activa de veïns i veïnes, entitats i personal de l’Àrea de Cultura del consistori. Tots aquells qui en algun moment van sintonitzar l’emissora van poder gaudir de recomanacions de llibres, lectures de poemes i llegendes, sardanes o repassos d’història.

Balcons

I mentre la ràdio sonava dins les llars de Begur i Esclanyà, a l’exterior d’aquestes cases les finestres, balcons i terrasses s’engalanaven amb motius florals i artístics de Sant Jordi en un acció impulsada per l’Associació de Comerç i Turisme de Begur. L’ACiT ha recopilat més de 350 fotografies fetes i enviades pels veïns i veïnes des del 23 fins al 26 d’abril, on hi apareixen les seves creacions de Sant Jordi penjades a les façanes de les cases, que s’exposaran a la plaça de la Vila -en un mural a la paret de l’església- durant la celebració de la sisena edició de Begur en Flor.

Poemes

I si les façanes dels domicilis begurencs i d’Esclanyà lluïen com mai l’estètica de Sant Jordi, l’activitat festiva a dins de les cases tampoc es va aturar. L’ANC Begur Esclanyà proposava el 23 d’abril una lectura en línia de poemes; mentre que la Biblioteca Salvador Raurich va oferir una ruta virtual per conèixer la vida i obra del reconegut poeta Joan Vinyoli -que estiuejava al municipi i que va quedar enlluernat per la bellesa del territori-, i va organitzar recomanacions de llibres.