Begur impulsa la creació d’una ruta de miradors amb 17 punts d’observació

17 ago 2018

L’Ajuntament de Begur, a través de l’àrea de Medi Ambient, està impulsant la creació d’una ruta de miradors. La ruta estarà integrada per 17 punts d’observació, alguns dels quals ja existeixen, amb un doble objectiu: donar a conèixer el territori i ser un element més de promoció turística del municipi. Per això, a cada mirador es col·locarà una banderola identificativa, sense descartar altres elements, com un marc fotogràfic, un perfil topogràfic i bancs per descansar i gaudir de les vistes. Els miradors “Volem posar en valor el nostre paisatge, tant a nivell del nostre municipi, com també del nostre entorn, des d’aquests punts, que ofereixen impressionants vistes”, ha assenyalat l’alcalde i responsable de Medi Ambient, Joan Loureiro, que ha afegit que està pensada per als visitants i turistes que volen conèixer el municipi begurenc, com també per als propis veïns.

Els miradors proposats són: del Castell de Begur, de Sant Ramon, de la torre del Mas d’en Pinc, del passeig Carmen Amaya, del poeta Vinyoli, de Carmen Amaya, de Lluís Miró i Plaja, del puig de Son Moles, de la Font de la Salut, del puig de Sa Guàrdia, de Sa Riera, del Puig Rodó, de Sa Tuna, de Sant Josep, del Puig d’en Malaret, de Fornells i Aiguablava i del puig des Comal d’Aiguablava. A més, des de Medi Ambient, no es descarta crear una xarxa per visitar-los tots o poder fer paquets determinats. “Molts ja són utilitzats pels veïns com a miradors, però ara volem fer-los arribar als visitants perquè també  puguin gaudir-ne”, ha afegit l’alcalde, que veu en aquesta xarxa de miradors “una oferta diferent ala de sol i platja, a més d’ajudar a la desesestacionalització”.

Els miradors:

*Mirador del Castell de Begur: situat dalt les restes  de l’antic Castell de Begur, que s’hi accedeix a peu. Mirador situat a 261 metres sobre el nivell del mar i amb una vista panoràmica de 360 graus que permet obtenir una visió única del nucli de Begur, com també de la comarca.

*Mirador de Sant Ramon: situat a la plaça de Sant Ramon, davant ermita del mateix sant, dins el nucli urbà. Es pot accedir amb cotxe o a peu. Es troba a 212 metres sobre nivell del mar i permet visualitzar la platja de Sa Riera, amb el rerefons de les illes Medes, massís del Montgrí i Pirineus.

*Mirador de la torre del Mas d’en Pinc: al terra de la torre de defensa del Mas d’en Pinc, seu de l’àrea de Medi Ambient, als afores del nucli. Es pot anar a cotxe, hi ha aparcament, o a peu. Accés dalt la torre amb escales metàl·liques. Es troba a 200 metres sobre el nivell del mar i permet veure el castell i el nucli de Begur amb els Pirineus al fons.

*Mirador del Passeig Carmen Amaya: a 198 metres sobre nivell del mar, es troba al bell mig del massís de Begur, rodejat de natura, després de passar per davant del Mas d’en Pinc. Accessible a peu i en cotxe. Es pot veure una panoràmica de la vall i la platja de Sa Riera amb el Montgrí, les illes Medes i la platja de Pals de fons. També es veu el Cap de Creus i la serra de l’Albera.

*Mirador del poeta Joan Vinyoli: situat dins el nucli urbà, al passeig de Sa Miranda. A 212 metres sobee el nivell del mar, està dedicat al poeta que es va establir a Begur a partir de l’estiu de 1954. Ofereix una visió propera de la vessant occidental del nucli el castell de Begur, com també, de fons, el massís del Montgrí, les illes Medes i el Cap de Creus.

*Mirador de Carmen Amaya: ubicat a un extrem de la plaça Forgas, dins el nucli urbà, amb una vista del poble i el castell. El mirador és un homenatge a la bailaora, que va passar els darrers anys de la seva vida al municipi. I en aquest espai, el 1.963, va oferir el seu darrer ball. El mirador, a 218 metres sobre el nivell del amr, s’accedeix a peu i hi ha aparcament a tocar. A més, hi ha una escultura de l’artista.

*Mirador de Lluís Miró i Plaja: Situat en una zona de descans del carrer Lluís Miró i Plaja, pedagog i fill predilecte del municipi. Es pot accedir a peu o en cotxe i es troba a 227 metres sobre el nivell del mar. Ofereix una visió del costat occidental del poble i el castell, a part de gaudir de les illes Medes, el Montgrí i el Canigó.

*Mirador del puig de Son Moles: És el més elevat de Begur, a quasi 300 metres sobre el nivell del mar. Des d’alt aquest puig, on també es pot veure el castell i part del nucli, hi ha la panoràmica més espectacular de l’orografia de l’entorn, arribant al massís del Montseny, les Guilleries, muntanyes de l’Alta Garrotxa, el Canigó o la serra de l’Albera.

*Mirador de la Font de la Salut: Es troba ubicat al carrer Magnòlia, sector denominat com a Font de la Salut, a la vessant del puig de Son Moles, però amb vistes cap a la zona sud del municipi, Aiguablava, arribant fins a la serra de Cadiretes al fons. Es troba a 273 metres sobre el nivell del mar.

*Mirador del puig de Sa Guàrdia: Situat en una derivació del senderi GR92, a la serra de la Guàrdia. Només es pot accedir a peu i el seu accés presenta una dificultat moderada. La vista, a 247 metres d’alçada sobre el nivell del mar, està envoltada de natura, i amb vistes a la badia d’Aiguablava i el nucli de Fornells.

*Mirador de Sa Riera: Es situa a la pèrgola del començament del camí de ronda que va de la platja de Sa Riera a la de l’Illa Roja. Cal creuar, a peu, la platja de Sa Riera. A només 7 metres sobre el nivell del mar, ofereix u.na vista de la platja i les cases que la rodegen, amb el massís de Begur de fons.

*Mirador del Puig Rodó: Situat al bell mig del massís de Begur, en un monticle rocós situat a escassos metres d’un carrer, just sobre un dipòsit d’aigua. Es pot accedir en cotxe fins final del carrer, a sobre Aiguafreda. La vista des del mirador, a 183 metres sobre el nivell del mar, és espectacular de l’entorn natural del massís de Begur.

*Mirador de Sa Tuna: Es troba al tram del sender GR de Sa Tuna cap al sud, a 300 metres a peu del nucli de Sa Tuna, just sobre la cala de s’Eixugador. Des del mirador, a 30 metres sobre el nivell del mar, es poden contemplar els penya-segats de la vessant nord del Cap de Begur, l’Alt de Sant Pau, que ofereix la condició de port natural al conjunt de la cala, així com la impressionant edificació de Cap Sa Sal i el puig Rodó d’Aiguafreda.

*Mirador de Sant Josep: Continuant el sender des del mirador de Sa Tuna, uns 200 metres i amb un desnivell de 60 metres, que és força complicat, s’arriba a aquest punt. Darrera l’edifici de Cap Sa Sal sobresurten les illes Medes amb el Cap de Creus de fons, a més de poder veure part del nucli de Sa Tuna, l’Alt de Sant Pau i els escarpats del Cap de Begur amb l’edifici del Semàfor.

*Mirador del puig d’en Malaret: Des d’aquest puig, a sobre la urbanització la Borna, entre Sa Tuna i el Semàfor, es veu una visió inèdita de la part oriental del nucli de Begur amb els carrers de Sant Antoni i la Vera, així com el castell, amb les illes Medes, massís del Montgrí i Canigó al fons. Es pot anar en cotxe fins al dipòsit d’aigua, situat al costat del mirador.

*Mirador de Fornells i Aiguablava: Històric punt d’observació situat a l’esplanada de la corba anomenada popularment la paella, a la carretera GIP-6532, que baixa cap a Fornells i Aiguablava. Es pot veure  la badia d’Aiguablava. El mirador es troba a 106 metres sobre el nivell del mar.

*Mirador del puig des Comal d’Aiguablava: És el més meridional de Begur, situat al puig del mateix nom, en la ruta que connecta Fornells i Aiguablava amb Aigua Xelida i Tamariu a través de la carretera de la Cova del Bisbe.  El mirador, a 140 metres d’alçada sobre el nivell del mar, ofereix una espectacular vista de la costa més brava, amb la vessant sud del Cap de Begur, el nucli de Fornells i el puig de Son Ric al fons.