Begur posa en marxa el Pla d’emergència en situació de sequera pel municipi
08 feb 2024
Fixa el topall de consum domèstic en 138 litres per habitant i dia. Cal reduir de forma dràstica el consum d’aigua de Begur, que actualment se situa vora els 500 litres per habitant i dia.
En el marc dels esforços per reduir el consum d’agua, i arran de la declaració d’emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat, l’Àrea de Medi Ambient ha posat en marxa el Pla d’emergència en situació de sequera pel municipi. Es tracta d’un conjunt de mesures que dona compliment al decret de l’Agència Catalana de l’Aigua i que, a més, estableix normes addicionals per frenar els alts consums del municipi.
Mesures destacades del pla
.Topall d’aigua per habitant: s’estableix un límit màxim de consum domèstic de 138 litres per habitant i dia per a l’ús d’aigua, incloent-hi les activitats econòmiques i comercials.
.Restriccions a les piscines: s’ha prohibit l’ompliment total o parcial de les piscines. Només es permet el reompliment parcial amb aigua, en quantitats indispensables per garantir-ne la qualitat sanitària, de les piscines cobertes inscrites al cens d’equipaments esportius, piscines descobertes amb pràctica esportiva federada o bé piscines d’aigua de mar.
.Reg de zones verdes i jardins: queda prohibit l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes, llevat que sigui per a la supervivència de l’arbrat i jardins botànics públics, utilitzant aigües regenerades o freàtiques.
.Neteja de vehicles i carrers: es prohibeix la neteja de vehicles i carrers amb aigua potable, excepte en establiments comercials de neteja de vehicles amb recirculació d’aigua. S’autoritza la neteja d’aparadors i finestres amb galleda i esponja.
.Altres restriccions: s’han implementat prohibicions en altres àrees com la neteja de pols en l’aire, l’ús de dutxes a les platges i l’ompliment de fonts ornamentals, amb algunes excepcions com els refugis de fauna en perill d’extinció.
Aquest pla d’emergència reflecteix un abordatge proactiu i innovador de la crisi de la sequera a Begur. “Tot i que ara posem en marxa aquest pla, moltes mesures les hem estat seguint de facto”, explica el regidor de Medi Ambient, Jordi Gonzàlez.
Per exemple, les dutxes de les platges de Begur no van funcionar durant l’estiu passat, i el municipi ha estat regant i netejant els carrers amb aigua regenerada. “També comptem amb l’Ordenança Municipal de la Sequera i la Comissió, eines per avançar cap a un ús responsable de l’aigua al poble”, recorda el regidor. Aquest enfocament transversal assegura una gestió integral i coordinada per abordar els diferents aspectes relacionats amb la sequera.
“Reduir els consums està en mans de tota la ciutadania, així com de les persones que ens visiten. Per això demano la implicació de tots i totes i consciència davant la situació d’emergència que vivim com a poble i societat”, explica l’alcaldessa, Maite Selva. I és que a Begur i Esclanyà, cal reduir el consum d’aigua. Mentre que el límit establert per la Generalitat en estat d’emergència per sequera és de 200 litres per habitant al dia, el consum del mes de desembre va situar-se en 495 litres per habitant i dia, segons les empreses subministradores. Representa un repunt del consum, que va baixar fins als 313 litres a l’agost.
Consulta el Ban d’Emergència per sequera.