Begur protegeix la vegetació del sistema dunar de la platja del Racó

14 mar 2019

L’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Begur està desenvolupant un projecte de protecció del sistema dunar a la platja del Racó on hi creix l’espècie Stachys maritima, una planta de distribució molt reduïda, en perill d’extinció i que es troba protegida per llei (Decret 172/2008 de la Generalitat de Catalunya).  Aquesta planta és típica de dunes i cada cop és més difícil trobar al llarg de la Costa Brava i, al mateix temps, de la península Ibèrica. En aquest sector també hi trobem la presència de l’espècie Polygonum robertii, la qual està en retrocés com conseqüència de la transformació urbanística del litoral mediterrani.

L’execució del projecte es concreta en delimitar el sistema dunar per posar-lo en valor i col·locar panells informatius sobre la biologia d’aquestes espècies.  Es recorda des de Medi Ambient que “queda totalment prohibit collir aquesta planta, i no es pot trepitjar la zona delimitada”.

Les espècies que viuen en aquests hàbitats de duna s’han d’adaptar a unes condicions extremes, ja que són zones d’elevada insolació, a més de fort vent, salinitat de l’aigua, entre d’altres factors. Per tant, és sinònim de supervivència. A més aquests hàbitats es veuen fortament impactats per la presència de l’home i més concretament en aquest punt de la platja del Racó on el sistema dunar es troba tan a prop de l’accés a peu i vehicles, fins fa ben poc.