Begur rebaixa la taxa d’escombraries per incentivar el servei porta a porta
03 oct 2018
Els residents de Begur que apostin pel servei de recollida selectiva porta a porta pagaran l’any que ve 20 euros menys, passant dels 200 actuals als 180. Aquesta és la principal novetat que presenten les ordenances fiscals -impostos, taxes i preus públics- de l’any vinent que va aprovar ahir a la nit el ple municipal amb l’abstenció de l’oposició, CiU. “Volem incentivar la gent a fer el porta a porta”, va dir l’alcalde, Joan Loureiro, que va recordar que, com ja han fet al llarg dels altres 3 anys de mandat, tornen a apostar per la congelació de les ordenances.
Al llarg d’aquest mandat, l’única ordenança que havia patit un increment va ser la taxa de recollida i eliminació d’escombraries, passant dels 200 als 180 euros. Ara, el govern ha decidit tornar enrere i posar novament la quota a 180 euros. Però només als residents que apostin pel servei porta a porta. “L’hem revertir vist els increments d’ingressos en la recollida selectiva i l’estalvi de costos a l’abocador”, va justificar l’alcalde per prendre la nova mesura. Qui no vulgui fer aquest servei, la quota passa a 250 euros. “És una manera de convidar al sistema porta a porta”, va sentenciar Loureiro. Queden fora de la rebaixa, perquè ara per ara no es poden adherir a l’indicat sistema, els situats a les urbanitzacions Ses Costes i Casa de Campo.
Respecte a l’impost de béns immobles (IBI) de naturalesa urbana, que és la principal fons d’ingressos dels ajuntaments, s’ha decidir mantenir el que s’ha fet en exercicis anteriors. És a dir, mantenir dos tipus de gravamen, davant el fet si l’Estat espanyol decideix o no actualitzar els valors cadastrals. Si no s’actualitzen, tot queda igual. Si s’actualitzen, i això vol dir a l’alça, Begur aposta per rebaixar el tipus de gravamen del 0,54 al 0,51. “La finalitat és evitar una puja cadastral”, va assenyalar l’alcalde. A més, Loureiro va voler recordar que les ordenances fiscals de l’any vinent mantenen les mateixes bonificacions o exempcions d’altres anys.
Moció 1 d’octubre
El ple municipal, d’altra banda, va aprovar, amb l’única abstenció del PSC, una moció amb motiu del primer aniversari de l’1 d’octubre. En la moció, impulsada per l’Associació Catalana de Municipis, s’acorda: reivindicar i agrair a totes aquelles persones que van fer possible el referèndum, malgrat les amenaces, l’ús il·legítim de la violència i la brutalitat policial per part del govern espanyol; reiterar la inapel·lable necessitat que el govern espanyol s’assenti a negociar un referèndum acordat i a acceptar el resultat democràtic que surti, sense descartar altres opcions o sistemes proposats que puguin ser possibles, i exigir la llibertat immediata i incondicional dels presos i preses polítics i el retorn dels exiliats. Al final del ple, com ja és tradició, es va guardar un minut de silenci pels presos polítics i exiliats.