Begur recorda el seu passat amb la Retrospectiva Josep Carreras Riera

08 nov 2023

Retrospectiva Josep Carreras Riera

Enguany s’estrena aquest acte en forma d’homenatge a qui va ser el fotògraf per excel·lència de Begur. La inauguració de l’exposició serà el dissabte 11 de novembre a les 18 h. 

La Regidoria de Cultura de Begur es manté ferma al compromís de rendir homenatge a una figura icònica de la comunitat local, com és el fotògraf Josep Carreras. Enguany, i després de consensuar-ho amb la família Carreras Riera, s’ha decidit substituir el tradicional Concurs de Fotografia Josep Carreras per una nova iniciativa, la Retrospectiva Josep Carreras Riera. 

Es tracta d’una recopilació de fotografies de Josep Carreras, organitzada per l’Àrea de Cultura i comissariada per la família Carreras Riera a les Escoles Velles Centre Cultural, on es mostra la bellesa i els canvis de Begur en la dècada dels cinquanta. Les fotografies que s’hi exposen són una selecció acurada que generarà interès i evocarà temps passats en el municipi. La inauguració serà el dissabte 11 de novembre a les 18 hores.

Responsable de la memòria fotogràfica del poble

Josep Carreras i Riera (1920-2002) va ser el fotògraf per excel·lència de Begur, capturant la memòria gràfica del poble. Malgrat les restriccions polítiques de l’època, Carreras va aconseguir obrir-se pas i oferir un retrat lúcid i autèntic dels últims anys de la història del municipi, deixant un llegat fotogràfic que ara se celebra i es comparteix amb tota la comunitat begurenca.

Està previst que aquest homenatge se celebri cada tardor amb l’objectiu de promocionar i divulgar la rica fotografia de la família Carreras, la qual és considerada com a una eina valuosa per conèixer, sentir i reflexionar sobre les diferents visions del passat del municipi. Una vegada acabi l’exposició, les fotografies exposades en cada edició s’incorporaran a l’Arxiu Municipal de Begur com a material de consulta, contribuint així a l’enriquiment del fons d’imatges històriques del municipi.

Begur: un pulmó cultural

Aquest acte forma part del projecte de renovació de la programació cultural de Begur, conegut com A Begur Cultura. A través d’aquesta marca, la Regidoria de Cultura treballa en la creació de noves propostes artístiques, com la Retrospectiva Josep Carreras, la recuperació d’espais històrics i la creació de noves rutes i experiències culturals. 

Jordi González, regidor de Cultura, destaca que amb les noves propostes “Begur es vol situar en el mapa cultural català. Confiem en la cultura de proximitat per enfortir el teixit sociocultural del nostre poble. Econòmicament, també ens és útil per atraure visitants fora de la temporada d’estiu”. 

Entre altres accions, fins ara ‘A Begur Cultura’ ha apostat pel llegat indià amb el nou museu Centre d’Interpretació dels Indians a Catalunya de Begur, estrenat el mes de febrer d’enguany, i ha promocionat el nou festival ‘A Begur Cultura’.


Categories: Cultura