Begur recorda la valentia i compromís dels veïns amb l’1-O amb una placa a les Escoles Velles

01 oct 2018

El municipi de Begur ha volgut honorar avui la valentia i el compromís dels veïns amb el referèndum de la independència de Catalunya, en commemorar-se el primer aniversari, amb la inauguració d’una placa a les Escoles Velles, que va ser aquell dia seu d’una de les meses electorals. Abans, un centenar de veïns s’han concentrat davant l’ajuntament, on l’alcalde, Joan Loureiro, davant una urna d’aquella diada, ha llegit la moció que aprovarà el ple demà amb motiu del referèndum d’autodeterminació.

La placa, que han destapat dos veïns que van formar part de les meses electorals del referèndum al petit pati interior de l’equipament municipal, compta amb una frase del poeta Miquel Martí i Pol: “Posem-nos dempeus altra vegada i que se senti la veu de tots”. Al final, els presents han cantat l’himne nacional de Catalunya, Els Segadors. Abans de destapar la placa, un dels presents ha llegit el Manifest de la Plataforma 1 d’Octubre, que aglutina entitats independentistes.

La commemoració  de l’aniversari de l’1 d’Octubre, impulsat per l’Ajuntament, a proposta de la Plataforma, amb el lema “Recuperem l’1 d’Octubre”,  ha començat a les 12 del migdia davant la Casa de la Vila. Allà l’alcalde ha llegit la moció amb motiu de l’efemèride que es tractarà en el ple de demà. En la moció, impulsada per l’Associació Catalana de Municipis, s’acorda: reivindicar i agrair a totes aquelles persones que van fer possible el referèndum, malgrat les amenaces, l’ús il·legítim de la violència i la brutalitat policial per part del govern espanyol; reiterar la inapel·lable necessitat que el govern espanyol s’assenti a negociar un referèndum acordat i a acceptar el resultat democràtic que surti, sense descartar altres opcions o sistemes proposats que puguin ser possibles, i exigir la llibertat immediata i incondicional dels presos i preses polítics i el retorn dels exiliats. Seguidament, els concentrats, presidits per l’alcalde i un veí que portaven l’urna, han anat en comitiva fins a les Escoles Velles per inaugurar la placa.

A Begur, la consulta de referèndum es va fer a través de tres taules electorals, dues a Begur (Escoles Velles i Gent Gran) i una a Esclanyà (Local Social Polivalent). La majoria dels begurencs es van posicionar a favor de la independència. Dels 1.583 vots escrutats a les tres taules electorals, un total de 1.443 es van posicionar a favor del “si” a la independència de Catalunya respecte a Espanya. D’altra banda, van haver-hi 94 vots “no”, 38 vots en blanc i 8 vots nuls. El resultat de l’escrutini el va fer públic el propi alcalde davant la Casa de la Vila, on l’esperaven més d’un centenar de persones que volien saber el resultat electoral. Un cop fet públic el resultat, els presents van fer crides a favor de la independència.


Categories: AjuntamentPolitica