Begur recupera la Fira d’Indians en una edició molt especial i exitosa!

05 set 2022

Enguany l’esdeveniment ha evolucionat i ha apostat amb un gran èxit per una nova distribució dels diferents espais de la fira: un centre històric de Begur dedicat a la cultura i al passeig; i un parc de l’Arbreda amb propostes lúdiques, festives i gastronòmiques.

Ahir diumenge Begur tancava un cap de setmana lúdic i festiu que de ben segur tardarà en oblidar. I és que l’èxit participatiu i d’organització viscut durant la celebració de la dissetena edició de la Fira d’Indians representa un veritable triomf de la cultura, la gastronomia, la història i la idiosincràsia begurenques.

Del 2 al 4 de setembre els veïns i veïnes -i també un destacat nombre de visitants- van poder gaudir d’un ampli ventall de propostes culturals, lúdiques i gastronòmiques amb els mots indians com a grans protagonistes. Totes elles, van tenir una gran rebuda i assistència i han vehiculat tres dies d’activitats que han dinamitzat com mai el poble i han ajudat a empoderar el llegat i el passat indià de la vila.

Eugeni Pibernat, regidor de Turisme i Promoció Econòmica, agraeix al teixit associatiu local “la seva implicació indispensable per a fer possible l’esdeveniment i el seu èxit”. “L’edició d’aquest 2022 ha de representar un abans i un després per a la Fira d’Indians, que des d’enguany ha evolucionat cap a una proposta que abandera la qualitat, el rigor i la pluralitat de les seves propostes com el principal reclam de la fira”.

Maite Selva, alcaldessa de Begur, agraeix la participació ciutadana i la col·laboració de les entitats i destaca que “amb aquesta nova visió de la Fira d’Indians i amb la pròxima obertura del Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya a Begur, ens postulem per a ser la capital indiana per excel·lència al país. Un poble capaç de dignificar i protegir el seu passat a través d’iniciatives com aquesta fira que són una referència arreu del territori”.

L’escriptor, periodista i autor de mots encreuats Màrius Serra va ser l’encarregat el 2 de setembre de fer el pregó inaugural de la XVII Fira d’Indians. A més, Begur també va rebre la visita durant l’acte inaugural de la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs; i de l’ambaixador de Cuba a Espanya, Marcelino Medina, en una trobada inèdita fins ara al municipi i que va servir per a entaular noves relacions i explorar futures sinergies entre ambdues terres amb la finalitat de potenciar el llegat indià. Ambdues autoritats, van signar el Llibre d’Honor de l’Ajuntament.

I a partir d’aquí, i durant tres dies, els diferents espais del poble es van omplir de mots indians. Enguany, el consistori va habilitar dues zones gastronòmiques on es van poder assaborir sorprenents plats i refrescants begudes. El parc de l’Arbreda es va convertir en un gran espai gastronòmic amb actuacions musicals, concerts i zones de balls i el pati de les Escoles Velles es va transformar en una taverna d’indians a càrrec del Grup de Teatre Mutis amb sessions teatralitzades, música i tastets.

Les sessions teatralitzades també van omplir altres espais com la plaça de l’Església, el carrer Boadella i voltants i la platja de Sa Riera amb l’arribada i el comiat de la indiana, Narcisa Cama, a càrrec del Grup de Teatru Es Quinze i les actuacions dels Grallers del Montgrí i dels Cubanit@s de Begur. Finalment, la plaça Forgas va vibrar amb el concert d’havaneres del grup Neus Mar Trio.

A tot plegat, cal sumar-hi les visites guiades a la casa indiana (Ajuntament de Begur) i al patrimoni indià del municipi; l’exposició “Mots Indians” a la Sala d’Exposicions de les Escoles Velles; un mercat de productes d’ultramar a la plaça Lluís Esteva i Cruañas; una mostra d’oficis i tallers per a nens i nenes de vidre, cistelleria i suro a la plaça Pella i Forgas; un parc infantil i tallers de percussió per a infants; un tast de vins i xocolates del llegat indià de la mà de la Xarxa de Municipis Indians; o la doble projecció de la pel·lícula “Regreso a Ítaca”.