Begur, segona ciutat gitanera de Catalunya

23 set 2018

Begur s’ha convertit avui en la segona ciutat gitanera de Catalunya, després que l’any passat ho fos Perpinyà, a proposta de l’Agrupació de Colles de Balls Gitanes del Vallès, que ha envaït el municipi amb 460 balladors de 32 colles de balls de 15 viles vallesanes. Els balladors, de 3 a 84 anys, han fet demostracions de diverses danses populars molt antigues a les places Lluís Esteva i Cruañas, de l’Església i de la Vila, sota la música de la cobla Baix Empordà, dirigida pel mestre Joan Ruiz. L’acte folklòric ha estat presidit pel president de l’associació, Llorenç Solà, i l’alcalde del municipi, Joan Loureiro.

La festa ha començat a les 10 del matí amb la concentració de tots els balladors a la plaça Forgas, on ahir, algunes colles, ja van fer algunes demostracions de danses populars catalanes. Mitja hora més tard, s’ha iniciat la cercavila dels balladors, amb els personatges dels Balls de Gitanes,  els Diablots, el Capità Cavall, els Nuvis i els Avis. A les 11 hores s’ha fet la recepció oficial i lectura del Manifest. Seguidament, s’han iniciat els balls, amb les colles repartides entre les tres places, començant pel ball de l’Homenatge. “Són danses vigents, vives, vistoses i vigoroses”, ha recordat un responsables de l’acte.

Les colles provenien de Santa Eulàlia de Ronçana, Santa Perpètua de Mogoda, Cerdanyola, Ripollet, Llinars, Montmeló, Martorelles, Castellar del Vallès, Sentmenat, Parets del Vallès, Canovelles, Lliçà d’Amunt, Lliçà d’Avall, l’Ametlla del Vallès i Polinyà. L’Agrupació de les Colles del Ball de Gitanes del Vallès, entitat inscrita com a Federació en el Registre d’Associacions de la Generalitat de Catalunya l’any 1989, és membre del Consell de l’Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i també del Consell  de  Federacions ADIFOLK (Associació per a la difusió del folklore).