Begur, Smart Destination Mobility: un projecte transformador entorn la mobilitat sostenible

30 jun 2023

El projecte vol transformar i generar valor a l’estratègia turística del municipi, convertint la seva principal debilitat, la mobilitat, en una fortalesa.

El passat dimarts 27 de juny es va presentar davant l’alcaldessa de Begur, Maite Selva; el regidor de l’Àrea de Promoció Econòmica i Turisme, Andreu Peñalver, i les seves tècniques Elena Ponsatí i Laura Vaqué; el Regidor de Medi Ambient i Platges, Jordi Gonzalez, i el seu tècnic Xavier Turró; el regidor de Noves Tecnologies, Manel Vallès; així com les àrees d’Intervenció i Secretaria del consistori, el projecte aprovat en la convocatòria extraordinària 2023 dels Plans de Sostenibilitat Turística en Destinacions per a entitats locals  que es financen íntegrament amb els fons de recuperació Next Generation EU.

El projecte “Begur, Smart Destination Mobility” vol transformar i generar valor a l’estratègia turística del municipi, convertint la seva principal debilitat en una fortalesa. Així, planteja un nou paradigma de la mobilitat turística amb una visió integral que permeti:

. Millorar l’experiència turística a Begur.

. Descarbonitzar la mobilitat apostant per la mobilitat zero emissions.

. Apostar per l’economia circular i la transformació d’una manera sostenible.

. Millorar la qualitat dels habitants del municipi.

En aquest sentit, seguint la normativa de la convocatòria, el projecte es distribueix en 4 eixos:

. Transició verda i sostenible: que permetrà la millora dels espais naturals del municipi i especialment a l’entorn de la platja d’Aiguablava, millores als Camins de Ronda i la generació d’un Roadmap d’economia circular.

. Millora de l’eficiència energètica: és el nucli del projecte i el que permetrà la transformació del municipi amb la generació de noves places d’aparcament, la connexió del nucli urbà amb les platges, tant amb bus llançadora com amb bicicletes i motocicletes elèctriques de lloguer, i la creació de les infraestructures necessàries per a la seva gestió i manteniment, incloent la instal·lació de pèrgoles fotovoltaiques als aparcaments per generar l’energia necessària per a la càrrega dels vehicles.

. Transició digital: optimització de tot el sistema de gestió de mobilitat incorporant sistemes de comptatge per sensors de la capacitat de càrrega dels aparcaments i instal·lació de webcams a les platges així com una pantalla gegant a la OIT pel control d’aparcaments i platges, i panells digitals d’informació turística. També està prevista una campanya de màrqueting digital per generar continguts sobre la destinació.

. Competitivitat: creació d’una oficina tècnica pel garantir l’execució i els terminis del projecte, estudi de la capacitat de càrrega de les platges per millorar la satisfacció de l’experiència dels visitants i usuaris, i connexió de les zones d’aparcament amb el nucli de Begur i amb les platges de Fornells i Aiguablava.

En conjunt, 18 actuacions repartides en els quatre eixos de la convocatòria, per un total de 3.084.938,53€ que financen la totalitat del projecte, i que es desenvoluparà en les tres properes anualitats, entre el 2024 i el 2026.