Begur tira endavant projectes de sostenibilitat i innovació tecnològica aplicades en diferents àmbits gràcies als Fons Next Generation
06 ago 2024
Un cop concedits, s’estan concretant bona part de les línies d’actuació dels fons, amb millores com la instal·lació de plaques fotovoltaiques a diferents equipaments municipals.
Begur continua fent passos endavant cap a un futur més sostenible gràcies a la injecció econòmica dels fons Next Generation, de la Unió Europea, que han permès fer realitat diferents iniciatives en matèria d’eficiència energètica i transformació turística.
L’alcaldessa de la vila, Maite Selva, expressa la seva satisfacció amb el progrés dels projectes: ”Gràcies als fons Next Generation, Begur està avançant significativament en la seva transformació cap a un municipi més verd i digital, assegurant un futur més pròsper i sostenible a través de millores en les infraestructures i la posada en marxa de nous serveis que permetin afrontar els reptes de futur”. I afegeix “És essencial que tots els begurencs i begurenques se sentin part d’aquest canvi i participin activament”.
Línia d’actuació 1. Turisme sostenible amb el projecte Begur Zero Emissions Mobility
Amb una inversió de 3,08 milions d’euros, el projecte Begur Zero Emissions Mobility és l’acció més destacada dels fons Next Generation. Té com a objectiu convertir Begur en una destinació turística intel·ligent i sostenible a través d’accions com la creació de nous aparcaments i la connexió d’estacionaments amb el nucli de Begur. Aquest projecte, que està en procés de redacció, inclou dues zones noves d’aparcament al Mas d’en Pinc i al carrer Josep Navas.
També està contemplada la creació de noves infraestructures per emmagatzemar vehicles elèctrics, la creació de nous punts d’estacionament i càrrega de vehicles elèctrics i la instal·lació de pèrgoles d’aparcaments fotovoltaics, en un projecte que també s’està redactant i que es licitarà a finals d’any. A més, es tirarà endavant un sistema de control d’aforaments dels aparcaments, digitalització i gestió dels aparcaments, així com sensors i webcams pel control de les platges.
La primera línia d’actuació també s’ha concretat en la redacció, ja en marxa, dels projectes de millora d’itineraris de vianants d’Aiguablava, Aiguafreda, Sa Tuna i la connexió Fornells-Aiguablava, així com el projecte paisatgístic dels camins de ronda. En aquest apartat, ja està en marxa el Road Map d’economia circular, dedicat al replantejament del model turístic de la vila.
Amb aquestes accions, l’Ajuntament té l’objectiu de transformar una de les problemàtiques que té actualment el municipi, la mobilitat, derivada de la seva especial orografia, motiu pel qual apostarà per una mobilitat sostenible i una connectivitat millor. Les actuacions tenen un cost de 3 milions d’euros.
Línia d’actuació 2. Foment de l’activitat comercial a les zones turístiques
Amb un finançament concedit de 762.215 €, aquest eix de treball està abordant la millora de l’accessibilitat, la senyalització comercial i les iniciatives per potenciar les zones turístiques. En aquest sentit, el projecte, que s’implementarà fins al 31 de desembre, inclou inversions a la via pública, com la implantació d’un ascensor a l’aparcament del Sot d’en Ferrer, ja en construcció, i la millora de l’ornamentació i el mobiliari urbà.
En aquest marc, s’han adquirit bosses reutilitzables per als comerciants locals, s’han contractat taquilles intel·ligents per instal·lar al Sot d’en Ferrer, s’ha preparat una visita virtual per la web de la vila, s’ha creat una app de gamificació pel comerç local que està en fase de proves, i s’han ofert classes d’anglès per als comerciants begurencs, entre altres iniciatives que estan en marxa.
Durant els mesos vinents, es posaran en marxa noves formacions de màrqueting i noves tecnologies, també pels comerciants, s’implementarà una xarxa de wifi a la zona comercial i s’instal·laran elements de regulació de l’enllumenat exterior.
Línia d’actuació 3. Projectes per l’energia neta: DUS 5.000
Amb una inversió d’1,76 milions d’euros, aquesta línia d’acció inclou accions per abordar la contaminació lumínica, fomentar la mobilitat sostenible i millorar el consum energètic a través de noves instal·lacions tèrmiques i tancaments, biomassa i foment de la mobilitat sostenible. En aquest sentit, ja s’ha contractat la redacció del projecte integral d’energia neta per diferents punts de la vila, com les Escoles Velles, la renovació de les instal·lacions tèrmiques d’alguns equipaments, i la renovació de la flota de vehicles municipals per vehicles elèctrics.
Aquesta línia d’actuació inclou una segona dotació, de 2,2 milions d’euros, dedicada a la creació de vies de vianants fins a Mas Rostei (Residencial Begur) i Esclanyà, en un projecte que està en fase de redacció per tal de ser licitat el 2025. L’objectiu final és que s’uneixin al projecte de les Vies Verdes de Girona. “Ens hem reunit amb el diputat de Xarxa Viària i ens han confirmat la viabilitat del projecte”, explica Maite Selva, “ja que la carretera és de la Diputació i necessitem el seu vistiplau”. “Podrem treballar plegats en aquest projecte, ja que hi ha bona sintonia entre l’Ajuntament i la Diputació. Estem fent un gran esforç en fer-ho realitat, ja que seria molt difícil assumir-ho des de les arques municipals”, afegeix.
A més, una altra acció dins aquest eix de l’estalvi i consum energètic serà la implantació d’energia solar a diversos equipaments municipals via la instal·lació de plaques fotovoltaiques.
Línia d’actuació 4. Instal·lacions esportives per fomentar el turisme esportiu sostenible: millora dels vestidors
L’Ajuntament ha hagut de descartar aquesta línia d’actuació perquè no ha estat concedida.
Línia d’actuació 5. Rehabilitació del patrimoni històric
Amb una sol·licitud d’ajuda de 2,5 milions d’euros, aquest projecte ha quedat desestimat de forma provisional per part de la Unió Europea. L’Ajuntament de la vila ha presentat al·legacions a la desestimació i està en espera de la resolució definitiva.