Cal Bandarra rep el Premi Nacional d’Establiments Comercials Centenaris de la Generalitat

15 gen 2024

Cal Bandarra premi 100 anys Generalitat

El restaurant, situat a l’edifici de l’Hotel Plaja, celebra 104 anys de tradició gastronòmica a Begur amb aquesta distinció. Les seves arrels es remunten al 1918, amb la fundació del Mesó Plaja.

El Govern de la Generalitat, per mitjà del Consorci de Comerç Artesania i Moda del departament dEmpresa i Treball, va celebrar la setmana passada la gala de lliurament de la 23a edició dels Premis Nacionals de Comerç 2022. 

Un dels establiments reconeguts per la seva trajectòria, vocació de servei i implicació constant en el teixit local és el restaurant Cal Bandarra – Llibertat Gastronòmica, de Begur. Ha rebut el Premi Nacional d’Establiments Comercials Centenaris pel seu segle d’història i l’ha recollit Aitor Sumoy Gete-Alonso en representació de l’establiment. És el fundador i xef de Cal Bandarra, des de 2017. 

El punt de trobada de la societat begurenca

Cal Bandarra, situat a la plaça Pella i Forgas, és un dels restaurants més emblemàtics del poble. Les seves arrels tenen 104 anys d’història: l’origen del restaurant es remunta a l’any 1918, quan es va fundar Mesó Plaja, un negoci que va evolucionar des de fonda fins a hotel. 

Els primers propietaris, Joan Plaja Vinardell i Narcisa Gou Reig, van establir un referent gastronòmic i cultural a Begur. La Fonda Plaja, regentada durant molts anys per la família Plaja, es va convertir en un punt de trobada per locals i visitants, albergant esdeveniments socioculturals i acollint una clientela diversa, entre la qual personatges coneguts com el clarinetista Artie Shaw i fins i tot la famosa actriu Liz Taylor, durant la seva estada a Begur per rodar la pel·lícula ‘De repente el último verano’, el 1959. Fins i tot, va ser el lloc de fundació del Club de Futbol Begur i en va ser la seu social durant molts anys. 

El 2017, el xef Aitor Sumoy Gete-Alonso va donar una nova vida al restaurant de l’hotel amb Cal Bandarra, que posteriorment seria adquirit per la família Sumoy Gete-Alonso el 2018. La renovació i adaptació han preservat l’essència històrica de l’establiment, que segueix sent un testimoni viu de la rica tradició culinària i cultural del poble. Així, Cal Bandarra es consolida com un lloc de trobada contemporani, fusionant la tradició mediterrània amb les tendències gastronòmiques actuals.


Categories: Comerç