Cittaslow aposta per la sostenibilitat, l’energia verda, l’agricultura ecològica i el turisme responsable
15 mai 2018
La reunió celebrada a Lisboa, que ha comptat amb la presència de Joan Loureiro, vicepresident de la xarxa internacional i president de la xarxa espanyola, ha debatut al voltant de les perspectives d’acció política per part del moviment Cittaslow en el marc de la Unió Europea. L’Associació acorda l’estratègia amb Nicola Caputo, Eurodiputat del Grup de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates i membre del Partit Demòcrata d’Itàlia que encapçala un grup d’eurodiputats d’Itàlia, Portugal i Alemanya.
En aquesta línia, l’Associació Cittaslow, representada a una trentena de països d’arreu del món, signarà a finals d’any un acord amb representants del Parlament Europeu per tal de promoure els valors de la sostenibilitat que identifiquen la xarxa. Davant de les noves tendències de sostenibilitat i d’ús d’energies alternatives per fer front al canvi climàtic i a una millor qualitat de vida, des de l’Associació es proposa de transferir el model de gestió sostenible i energia verda que caracteritza les més de dues-centes ciutats que conformen la xarxa, que es concreta amb accions encaminades al medi ambient i al transport.
Segons Stefano Pisani, President de la xarxa a nivell internacional i alcalde de Pollica a Itàlia: “En la propera Assemblea General que se celebrarà el mes de juny a la ciutat francesa de Mirande, en contraposició a l’actual model de creixement econòmic, es requereixen amb urgència fortes reduccions de les emissions mundials de la petjada de carboni per fer front al canvi climàtic i promoure el desenvolupament a través d’energies verdes, de sostenibilitat, d’agricultura ecològica i de turisme sostenible”.
En la reunió també s’ha acordat la participació del moviment Cittaslow a la fira torinesa Terra Madre, que se celebrarà el mes de setembre. Terra Madre és un projecte concebut per Slow Food, fruit del seu procés de creixement, que es basa en la defensa del producte local davant de l’estandardització imposades per les denominades lògiques modernes de producció, distribució i economia d’escala.
Finalment, s’ha acordat d’acceptar les candidatures de Bubión i la Villa de la Orotava com a membres de la xarxa internacional i presentar-les en la propera Assemblea Estatal a Balmaseda, País Basc. Segons Joan Loureiro, vicepresident de la xarxa a nivell internacional, president de la xarxa a nivell estatal i alcalde de Begur: “Des de l’Associació de Municipis per la Qualitat de Vida celebrem la propera incorporació d’aquests dos municipis que permetran fer créixer els valors, la bellesa i la singularitat de la nostra xarxa. Contribuiran de ben segur a potenciar el turisme sostenible, el producte local, l’educació inclusiva i de qualitat, el patrimoni arquitectònic i natural i la riquesa de la nostra gent, elements identificadors de la nostra xarxa.”
CITTASLOW DE L’ESTAT ESPANYOL
Davant de l’estrès, les presses, les aglomeracions, les cues, el soroll i l’asfalt apareixen les ciutats Slow. Minoren la seva velocitat per convertir-se en espais on es fa compatible la qualitat de vida i l’amor de les tradicions, la pròpia identitat i la història amb la comoditat i la modernitat, pensant en les pròximes generacions. La Xarxa Cittaslow de l’Estat espanyol, es va començar a gestar l’any 2003 a iniciativa de Palafrugell. Des del primer moment, Palafrugell, Pals i Begur van començar a treballar per adherir-se al moviment juntament amb municipis de l’Estat espanyol que també es van interessar per aquesta filosofia de vida. Finalment, l’any 2008, els municipis de Mungia, Lekeitio, Rubielos de Mora, Begur i Pals es van certificar oficialment com a municipis Slow, creant-se així l’Associació Cittaslow-Xarxa de Municipis per la qualitat de vida a l’estat espanyol. A part dels esmentats, s’han incorporat també a la xarxa els municipis de Begues, Morella i Balmaseda. El moviment de Cittaslow va iniciar-se a Itàlia l’any 1999 amb l’objectiu de combatre el frenètic ritme de vida actual, apostant per ciutats tranquil·les i de bon viure i contra l’estrès i, en pocs anys, s’ha anat estenent pels 5 continents.