Coneix amb més profunditat la vespa asiàtica i ajuda a evitar la seva propagació pel territori

29 mai 2020

El Servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona i l’il·lustrador naturalista Toni Llobet creen làmines divulgatives per aprendre a identificar l’espècie i reconèixer els nius per afavorir la seva detecció per part de la ciutadania. Podeu consultar el material gràfic en aquest enllaç.

Aprendre a identificar la vespa asiàtica i no confondre-la amb altres espècies autòctones ajudarà considerablement al control d’aquesta espècie invasora d’origen asiàtic. Per això, l’Ajuntament de Begur comparteix la iniciativa de la Diputació de Girona i l’il·lustrador Toni Llobet, que han editat làmines divulgatives per donar resposta a algunes de les preguntes que han sorgit des que l’any 2012 es detectessin els primers exemplars d’aquesta vespa invasora a les comarques gironines.

La vespa asiàtica (velutina nigrithorax) s’identifica pel tòrax negre i l’abdomen negre i bru, amb una fina línia groga a l’inici i una ampla franja taronja al final. El cap és negre, la cara groga i les potes castanyes al final. La seva mida és aproximadament d’uns tres centímetres de llargària. Així doncs, té una coloració més fosca que la diferencia d’altres vespes socials, tot i que es confon sovint amb altres insectes pol·linitzadors que cal respectar. Podeu consultar tota la informació actualitzada en aquest espai del web de l’Ajuntament.

Per tal de detectar els nius, cal diferenciar-ne els primaris dels secundaris. En el cas dels primers, aquests nius es poden col·locar a cornises de les teulades, garatges, porxos o apiaris abandonats, i per tant, a llocs habitats. Són més petits i resguardats de la pluja. Pel que fa als nius secundaris, són molt més grans i generalment a llocs alçats, però també poden estar a nivell de terra. Són com una gran bola de paper i poden arribar a fer més de 60 centímetres de diàmetre. Normalment els construeixen a les branques més altes dels arbres, però també es poden trobar en edificacions abandonades o fins i tot a terra. Per a més informació podeu consultar el següent enllaç.

En cas de detecció d’algun niu primari o secundari, cal tenir en compte que l’atac pot ser de molts exemplars si les vespes se senten amenaçades. Per això, el més prudent és no apropar-se i no manipular-lo. Tampoc es recomana la instal·lació de trampes ni existeix cap mètode per evitar la seva presència. El més important és, sobretot, avisar les autoritats en cas de detectar nius:

. Si detecteu un niu serà l’Ajuntament l’encarregat de gestionar la seva retirada. Cal trucar a l’Àrea de Medi Ambient al telèfon 872 214 977.

. En cas de picades, podeu trucar al 061.

Conscient dels interrogants que genera la irrupció de la vespa asiàtica al territori, des de fa temps la Diputació de Girona impulsa diferents iniciatives amb l’objectiu d’ajudar a gestionar l’adaptació a aquesta espècie compartint coneixement i orientant sobre les decisions a escala municipal.

 

 

 


Categories: Medi Ambient