Crida de col·laboració per fer una exposició de dibuixos de Jordi Macabich

14 gen 2019

L’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Begur fa una crida de col·laboració entre els veïns del municipi perquè cedeixin dibuixos o il·lustracions personals que tinguin de Jordi Macabich i Potau de cares a preparar-li una exposició d’homenatge. La mostra, “ Jordi Macabich, entre amics”, està prevista fer-la entre el 7 i el 30 de març a la sala d’exposicions del Centre Cultural Escoles Velles. Macabich, molt vinculat a Begur, on tenia molts amics, és molt conegut pels seus dibuixos de còmic, com el que apareix a la capçalera de la revista municipal Es Pedrís Llarg.

L’exposició a Macabich, agent, director artístic i dibuixant de còmic, a part d’homenatjar la seva feina a través dels seus dibuixos, també vol que serveixi per recordar la persona i la seva vinculació amb Begur,  on durant molts anys va dibuixar gent del poble i anava regalant les il·lustracions als mateixos protagonistes. Macabich va conèixer Begur arran de la relació d’amor i professional molt estreta amb la seva dona, Violeta Suárez. Encara són molt recordades les tardes que entrava al bar Farolillo demanant un ‘macabillo’, un mot que s’havia inventat jugant amb les lletres del seu cognom. Els begurencs el recorden com una gran persona, alegre, optimista i simpàtica. I també per haver immortalitzat a gent del poble a través dels seus dibuixos que després regalava als mateixos protagonistes.

Macabich (Barcelona 1925-2015) era un dibuixant de formació autodidacta. Va començar a treballar, a finals dels anys 40 del segle passat, en còmics unitaris del segell Ameller i després en col·leccions d’aventures d’aquest mateix segell, alternant aquestes tasques amb historietes destinades a revistes humorístiques, com TBO, PBT, Rialles de por o Pulgarcito. El seu treball  va començar sent com a il·lustrador de seccions didàctiques, però després va col·laborar en historietes d’una sèrie que faria la seva signatura molt popular: L’inspector Dan. Macabich va fer tota classe d’historieta en els anys cinquanta i va participar en còmics romàntics, o d’aventures.

En la seva obra dibuixada va demostrar aviat un fort caràcter, un gran domini de la composició i del traç, molt influït pels grans mestres americans. El més destacat del seu estil va poder ser el seu entintat, generós i llaminer, que conferia vigor a l’escena i fortalesa als personatges gràcies al seu hàbil domini dels contrastos. L’any 1957, va fundar amb ajuda de Barry Coker l’agència Bardon Art, que servia obra d’autors espanyols (historieta i il·lustració) per als mercats internacionals. Durant tot el temps que va treballar com a agent no va perdre el contacte amb els professionals que va representar, i de fet va mantenir durant anys reunions i menjars molt freqüents amb dibuixants i teòrics a Barcelona.Més informació: