Del 8 a l’11 de juny, segona edició del festival “A Begur Cultura”. Vine a gaudir de prop d’una vintena de propostes amb l’astronomia i Salvador Raurich com a grans protagonistes

09 jun 2023

El programa d’activitats està adreçat a tots els públics i inclou música, contes, tallers, exposicions, documentals, una caminada nocturna, una observació del cel, una taula rodona, una visita comentada, l’acte de graduació del Passaport Edunauta i un planetari mòbil i una carpa astronòmica dinamitzada. Consulta el programa d’activitats.

La segona edició del festival “A Begur Cultura” ja té programa d’activitats. Després de l’èxit organitzatiu i de convocatòria que es va viure l’any passat en la seva estrena, aquest 2023 arriba una nova convocatòria d’aquest projecte artístic i cultural impulsat per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament.

Enguany l’esdeveniment tindrà lloc del 8 a l’11 de juny i ho farà sota el braç amb prop d’una vintena de propostes lúdiques i culturals per a totes les edats amb l’astronomia i Salvador Raurich com a grans protagonistes i com a denominador comú de tot el festival. I és que aquesta ha estat la temàtica escollida per a aquesta segona convocatòria de l’”A Begur Cultura”, prenent el relleu de les màscares del món. En aquest sentit, cal recordar que aquest festival es programa anualment durant el mes de juny amb una temàtica diferent en cada edició.

La programació d’activitats es pot consultar íntegrament en aquest enllaç i inclou propostes com música, una ruta nocturna, exposicions, xerrades, contes, documentals, tallers i un planetari.

Un festival amb la mirada posada al cel

Entre els prop de 20 actes que se celebraran del 8 a l’11 de juny a Begur destaquen com a grans novetats dues activitats molt originals i que, de ben segur, faran les delícies de tots els assistents.

La primera d’elles tindrà lloc el divendres 9 de juny: una observació nocturna del cel a càrrec de Lluís Fullola Pericot. El punt de trobada serà el mirador dels Italians, al cap de Begur, a les 22.30 h. I la segona, ja dissabte 10 de juny, un planetari mòbil i una carpa astronòmica dinamitzada a la plaça Esteva i Cruañas, de 20 a 22 h.

A Begur es respira cultura per tots els racons

La majoria de propostes d’aquesta segona edició de l’”A Begur Cultura” són de caràcter gratuït.

Així, del 8 a l’11 de juny petits i grans podran prendre part activament d’iniciatives ben variades com un tastet musical de la coral infantil de l’Aula de Música de Begur, l’Hora del Conte amb “Contes estrellats”, un taller de manualitats, projeccions de documentals, una caminada nocturna a càrrec del Grup Excursionista Els Perduts de Begur, les actuacions d’Els Atrapasomnis i d’Slide Piano, la taula rodona “Salvador Raurich i la relació amb Begur”, l’acte de graduació del Passaport Edunauta del curs 2022-2023, o un taller familiar.

A més, el dissabte 10 de juny el Cinema Casino Espai Cultural acollirà l’acte de donació dels fons fotogràfics “Salvador Raurich” i “Lluís Pericot” al Consell Comarcal del Baix Empordà.

Activitats complementàries durant el mes de juny

A totes aquestes propostes, a més, també cal sumar-hi diferents activitats complementàries que ajudaran a nodrir el programa d’”A Begur Cultura” en aquesta segona edició.

Entre elles hi ha l’exposició “Salvador Raurich, un begurenc polifacètic” que es podrà visitar del 9 al 28 de juny a la Sala d’Exposicions BacanArt. La inauguració es farà el divendres dia 9 a les 19.30 h amb una mostra de la música composta per Salvador Raurich a càrrec del pianista Joseph Ledwith; i durant tot el cap de setmana es faran visites comentades a la mostra.

I, finalment, també hi haurà un aparador de llibres de l’univers que estarà habilitat a la Biblioteca Salvador Raurich del 2 a l’11 de juny.

Salvador Raurich i l’astronomia, la temàtica escollida per a aquesta segona edició

Salvador Raurich i Ferriol (Londres, Regne Unit, 1868 – Barcelona, 1945) va ser un músic i astrònom català, nascut a Anglaterra. L’any 1879 es va traslladar a viure a Begur amb la seva mare, quan va morir el seu pare aquell mateix any, on va acabar els estudis i va entrar d’organista a l’església integrant-se a la vida cultural del poble. Va ampliar els seus estudis musicals a Barcelona i va compondre sardanes, obres de cambra i dues sarsueles.

A més, va fer estudis d’astronomia i va ser un dels fundadors de la Societat Astronòmica de Barcelona. El 1909, Raurich va fotografiar el cometa Halley des del seu observatori a Barcelona; i el 2009, l’Agrupació Astronòmica de Sabadell va publicar el seu text inèdit, “Tratado de astronomía práctica para el aficionado”.

El 1912 va instal·lar un receptor de ràdio de galena en una casa del carrer del Metge Pi. Va fer muntar uns cables des de la casa fins al peu del Castell i va aconseguir que a Begur es pogués escoltar, en directe, un concert de música clàssica emès des de París, i els senyals horaris que emetia la Torre Eiffel.

Tot i que les seves principals activitats les va dur a terme a Barcelona, va passar llargues temporades a Begur, on va participar en molts àmbits de la vida social i cultural del municipi.

Per tot això, i molt més, Salvador Raurich ha inspirat la temàtica del festival d’enguany.


Categories: Cultura