Dues exposicions, aquest hivern, a les Escoles Velles de Begur
28 gen 2018
L’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Begur ha programat per aquest hivern dues exposicions a les sales de les Escoles Velles del municipi. La primera, anomenada “Fotoperiodisme a la rereguarda (1936-39) i que es podrá veure de l’1 al 18 de febrer, està integrada per fotografíes de la rereguarda durant la Guerra Civil de Rafael Vilarrubias. La segona, “Contes de la Mediterrània” i que es mostrarà de l’1 al 18 de març, està formada per il·lustracions de Delphine Labedan.
“Fotoperiodisme a la rereguarda” aplega les imatges més representatives publicades al suplement del diari La Vanguardia «Notas gráficas», sobre la vida i el treball a la rereguarda catalana durant la Guerra Civil espanyola. S’hi mostren les fotografies preses pel fotògraf Vilarrubias i el tractament que van rebre a la premsa gràfica del moment, en una època de molta rellevància de la imatge a la premsa, en què destacaven els fotomuntatges de pàgines interiors i portades.
Rafael Vilarrubias (Igualada, 1905 – Banyoles, 1953) va començar la seva carrera professional en el món de la imatge, amb la fotografia comercial de galeria, a Banyoles. Va exercir de retratista fotografiant persones, vistes, paisatges, actes socials de Banyoles i dels municipis propers. L’any 1932 va començar la seva etapa com a fotoperiodista al diari La Vanguardia en el qual va publicar, fins a l’any 1937, nombroses fotografies: 12 a portades i 27 a pàgines interiors, en l’apartat de crònica gràfica del diari. Paral·lelament també va col·laborar al diari El Día Gráfico fins a l’any 1939. Des de 1947 fins a 1953, va col·laborar en la revista local de Banyoles Horizontes. Durant aquests anys va seguir compaginant la seva feina de fotoreporter amb la de retratista, al seu estudi i a l’aire lliure.
El fons fotogràfic de Rafael Vilarrubias és custodiat per INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, des de l’any 2006. Les fotografies de Vilarrubias ofereixen un testimoni excepcional de la Segona República, la Guerra Civil i la postguerra, temes no gens habituals en els fons de l’INSPAI
Contes de la Mediterrània
“Contes de la Mediterrània” és una exposició dirigida a tots els públics, on el fil argumental són set contes de la Mediterrània occidental acompanyats d’il•lustracions de Delphine Labedan. En total hi ha 15 panells de cartró-ploma i 29 quadres. L’exposició parteix de la idea de mostrar diferents cultures de la Mediterrània més pròxima a partir dels contes, uns elements molt agradables als ulls dels més petits de la casa però també un món de retrobament amb la infantesa perduda dels adults.
Els contes que es poden trobar a l’exposició són: Patufet (llengua catalana); El penjoll d’Isis (llengua occitana); El poder de la falguera (llengua sarda); Pinotxo (llengua italiana); Els set germans i el llac de la lluna (llengua amazic); Aïxa Kandixa (llengua àrab), i Els angelets de la Verge de les Angústies (llengua castellana). Aquesta mostra ha estat comissariada per Antoni Roviras i Gerard Cruset.