El Càmping Begur és el primer d’Europa en obtenir la certificació Biosphere

18 gen 2018 11:08h

El Càmping Begur, ubicat al costat de la carretera de Begur a Palafrugell i que funciona des de finals dels anys 50 del segle passat, és el primer allotjament campista europeu que ha aconseguit la certificació de sostenibilitat turística Biosphere, que és el de major reconeixement a nivell internacional. Per aconseguir-la, la propietat del càmping ha hagut de evidenciar el seu compromís amb la conservació i la millora del patrimoni cultural, el desenvolupament econòmic i social de la destinació, la conservació ambiental i la satisfacció dels clients, i elaborar un pla d’acció que haurà de ser revisat periòdicament.

L’obtenció del segell, convertint-se en el primer càmping europeu en aconseguir-lo, es va fer efectiu el passat mes de desembre. “Evidència el compromís del Càmping Begur amb la sostenibilitat, acreditant que treballa de forma contínua per reduir els seus impactes negatius alhora que maximitzar els impactes positius derivats de la seva activitat”, explica Joan Carbó, que el va adquirir el 2000 i va apostar sempre per una gestió sostenible. El càmping Begur, que inicialment es va dir Bon Repós, va ser creat pel matrimoni Concepció Juvinyà i Xavier Pibernat, avis de l’actual regidor de Turisme i Promoció Econòmica de Begur, Eugeni Pibernat. “Va ser el primer càmping del municipi i de la zona”, recorda el descendent dels fundadors.

Amb el nou propietari, el càmping es va ampliar, arribant als 90.000m², però mantenint l’orografia i la flora existent. “Al càmping hi ha 3.458 arbres, majoritàriament pins, suros, alzines, xiprers, llorers i lledoners”, informa Carbó. Una preservació que forma part de la direcció en defensa de la preservació del medi ambient, tenint cura d’adaptar-hi a aquest medi els serveis, i buscant la implicació predisposada dels clients. “Obtenint una satisfacció i un somriure per part de la clientela i el personal del càmping me dono per satisfet”, ha conclòs el propietari davant la possible repercussió del segell. Inicialment, el segell té una durada de tres anys, encara que resta subjecte a revisions anuals.

El certificat Biosphere, que atorga l’Institut de Turisme Sostenible, va sorgir a instàncies de la Conferència Mundial de Turisme Sostenible de l’any 1995, que va tenir lloc a Tenerife i on va sorgir el terme i el concepte de turisme sostenible. La conferència estava promoguda per Nacions Unides a través de la Unesco. Biosphere és l’únic segell que incorpora els 17 objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides i les directrius de la Cimera del Clima de París, celebrada el 2015.

A nivell gironí, també tenen la certificació Biosphere el municipi de Tossa de Mar, a nivell de destí; el Festival de Cap Roig, a nivell d’esdeveniment; l’Hotel Ciutat de Girona, a nivell hoteler, i Vies Braves, a nivell d’experiència.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA