El Castell de Begur celebra aquest any el seu mil·lenari

19 abr 2019

El Castell de Begur, que és el principal símbol del municipi, a més de ser un dels grans miradors de la Costa Brava amb una espectacular vista panoràmica del territori, celebra aquest any el mil·lenari de la primera referència en un document històric. Per commemorar l’efemèride, l’Ajuntament ha constituït una comissió multidisciplinària per elaborar un programa d’activitats i accions al llarg de tot l’any, que impliqui a totes les àrees municipals, com també a les entitats i associacions locals. El tret de sortida del programa commemoratiu del Castell serà l’acte institucional que tindrà lloc el proper 4 de maig.

L’acte institucional començarà a les 12 del migdia al Casino Cultural i comptarà amb al presència de la nova consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga. El doctor en prehistòria i arqueòleg Josep Maria Fullola serà l’encarregat d’encetar l’acte amb una conferència sobre el què ha significat el Castell per Begur. Fullola ha continuat la tasca del seu avi, Lluís Pericot, que va dirigir les excavacions que es van fer al Castell als anys 40 i que va comptar, entre d’altres, amb el mestre Lluís Esteva i Cruañas. Arran de les excavacions es va poder datar la presència d’un antic poblat d’origen preromà.

Seguidament, la responsable de la revista municipal “Es Pedrís Llarg”, Puri Abarca, presentarà el número especial dedicat al Castell que s’ha editat. L’acte el tancarà l’alcalde, Joan Loureiro. Posteriorment, a les sales de les Escoles Velles, s’inaugurarà una petita exposició fotogràfica amb vistes al Castell i des del Castell.  Els presents també rebran el número especial de la revista i podran adquirir el llibre “El Castell de Begur. 1052-1604”, d’Elvis Mallorquí.

L’acte institucional continuarà a la tarda, a partir de les 17 hores, amb una cercavila des de l’ermita de Sant Ramon fins al Castell. La rua estarà animada pel grup de batucada Bakanards i els membres del grup de teatre local Es Quinze. A dalt al Castell, a part de l’actuació dels membres del grup de teatre, actuaran tres corals: La Coral de Begur, la coral Mar de Veus i la coral Nota Sa Veu. Al final de l’acte, les tres corals interpretaran “Els segadors”.

El primer document sobre el Castell de Begur és de l’any 1019. El primer senyor feudal que es coneix va ser Arnust de Begur. La fortificació va passar per diverses mans, entre els quals la comtessa Ermessenda i els comtes de Barcelona. L’any 1309, el rei Jaume II va donar el poble de Begur a Bernat de Cruïlles amb el títol de baró de Begur. La baronia incloïa Esclanyà amb el seu Castell i Regencós. En el segle XV, Begur va aconseguir la redempció feudal amb la designació de carrer de Barcelona. Aquest mateix segle es va haver de reconstruir el Castell, molt malmès per les tropes franceses.

L’any 1604, es van vendre els seus drets al municipi de Begur. Al llarg de la seva existència, l’edifici militar ha patit diverses destruccions, essent la darrera amb la Guerra de Francès, l’any 1810. Des d’aleshores, les úniques intervencions que ha sofert han estat l’obertura del camí de vianants de Sant Ramon al Castell l’any 1908, a càrrec de Salvador Raurich; la construcció dels merlets esglaonats que delimiten el cim del turó l’any 1956, i la instal·lació de l’enllumenat l’any 1964, obra impulsada un any abans per la bailaora Carmen Amaya.