El Festival Internacional de Cinema de Comèdia abaixa el teló consolidat com a cita clau del calendari cultural tardorenc

14 oct 2019

L’Ajuntament de Begur agraeix la implicació de totes les organitzacions, entitats i professionals que han fet possible aquest projecte, que posiciona Begur com a municipi de referència en l’organització de grans esdeveniments locals i internacionals.

Enguany, el Festival ha potenciat la seva vessant més internacional amb homenatges a figures del cel·luloide, com el director Stanley Donen; i ha volgut reconèixer la destacada contribució que personalitats com l’actriu Nora Navas i el cineasta Josep Puig o esdeveniments com la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya han fet al cinema al llarg de la seva trajectòria.

La projecció d’”El orden divino”, de Petra Volpe, ha posat el punt i final, aquest diumenge 13 d’octubre al vespre, a la cinquena edició del Festival Internacional de Cinema de Comèdia. Un esdeveniment que, de la mà de l’Associació de Comerç i Turisme (ACiT Begur) i del Festival Internacional de Cinema de Begur, ha atret enguany a nombrosos cinèfils i curiosos vinguts d’arreu del territori en una edició tan simbòlica –coincidint amb el seu cinquè aniversari- com exitosa.

Durant quatre dies Begur s’ha convertit en la capital catalana del gènere acollint múltiples propostes cinematogràfiques, comercials i gastronòmiques; en una cinquena edició d’aquest certamen que ha resultat tot un èxit organitzatiu i de participació.

En aquesta línia, Maite Selva, alcaldessa de Begur, destaca el paper que han desenvolupat Clara Dato i Santi Lapeira, directors del certamen, assegurant que “ambdós capitanegen un destacat equip de professionals que han sabut, tots ells i en només cinc anys, convertir aquest projecte no només en un dels principals esdeveniments culturals de Begur i de la comarca; sinó en una iniciativa de primer nivell que té ressò arreu del nostre país i també fora de les nostres fronteres”.

La batlle begurenca va ser l’encarregada enguany d’inaugurar el certamen el divendres 11 d’octubre, acompanyada pels directors Clara Dato i Santi Lapeira, representants de l’ACiT Begur, i Jordi del Rio, director general de Difusió del Departament de Vicepresidència del Govern de la Generalitat de Catalunya. Al llarg del cap de setmana, a més, també van visitar el festival autoritats convidades com el president del Consell de Formació Professional de Catalunya, Fabian Mohedano Morales.

Woody Allen acapara els focus del certamen

L’activitat al Festival Internacional de Cinema de Comèdia d’aquest 2019 va arrencar el dijous 10 d’octubre a la tarda amb la projecció del clàssic italià “Rufufú” (1958), dirigit per Mario Monicelli i amb Vittorio Gassman i Marcello Mastroiani com a grans protagonistes.

I ja l’endemà, divendres 11 d’octubre, l’estrena d’“A rainy day in New York”, de l’aclamat director Woody Allen, va ser la gran protagonista del segon dia del festival; en la que va ser una de les cites més esperades de tot el certamen.

La jornada, a més, també va estar amenitzada amb espectacles al carrer; la sessió inaugural de curtmetratges amb la projecció de l’espanyola “RIP”, de Caye Casas i Albert Pintó; la visita guiada “Begur, movie set and artist shelter”; i una sessió exclusiva per a les escoles de Begur i Esclanyà amb l’exhibició de la brasilera “Lino”.

Eugeni Pibernat, regidor de Promoció econòmica i Turisme, fa un balanç molt satisfactori de l’esdeveniment i explica que el Festival Internacional de Cinema de Comèdia “és un reclam cultural i turístic que ens posiciona i ens identifica com un poble obert els 365 dies de l’any, amb propostes de primer nivell per a tots els públics que s’estenen més enllà del concorregut període estiuenc”.

Dissabte 12 d’octubre, eix neuràlgic de l’esdeveniment

El dissabte 12 d’octubre, el Festival va arribar al seu equador amb l’organització des de primera hora del matí fins a la mitjanit de diverses propostes per a tots els públics; entre elles, concerts a l’aire lliure, un vermut, una subhasta de banderoles del Festival, les premières d’”Edmond” (Bèlgica) i “Chamboultot” (França-Bèlgica), o la visita guiada “Begur, escenario de película y refugio de artistas”.

I no hi va faltar tampoc la secció oficial de curtmetratges, amb les projeccions de “Divorcio” (Bárbara Santa Cruz), “El armario” (Jordi Izquierdo), “El llibre” (Francesca Català), “Lo siento mi amor” (EduardoCasanova), “Respiramos profundamente” (Jaumet Navarro), “Superinlove” (Curro Bernabeu), “Dudillas” (Pedro Rudolphi), “Impresion primera” (Joan Vall Karsunke) i “Mensaje de voz” (Miquel García Borda).

A més, els directors, productors i distribuïdors de cinema també van poder prendre part durant el dia d’una jornada professional per conèixer el premi de curtmetratges Lleida Visual Art i els festivals de cinema convidats.

Finalment, al llarg del cap de setmana també va tenir cabuda entre l’extensa programació la celebració d’una de les grans novetats del V Festival Internacional de Cinema de Comèdia de Begur: l’organització dels “Premis New Talent – Reale Seguros”, que tenien per objectiu reconèixer el nou talent emergent del cinema.

El certamen clou amb un èxit de participació i amb l’entrega dels guardons

Superat un dissabte ple d’activitats, diumenge 13 d’octubre el certamen ja va arribar al seu punt i final amb propostes com la projecció de “Tramuntana”, de Reginal Latham, i de “El orden divino”, de Petra Volpe; el Festival de les Nenes i els Nens; la visita guiada “Begur, escenario de película y refugio de artistas”; o les entregues de premis, que enguany van anar a parar a:

  • Premi Corall d’Or al millor curtmetratge: Dudillas, de Pedro Rudolphi.
  • Menció del jurat a Francesca Català pel seu curtmetratge El Llibre.
  • Premi New Talent: Mireia Oriol i Maria Morera.
  • Premi d’honor: Nora Navas.
  • Premi honorífic a la Mostra del Cinema Llatinoamericà de Catalunya.
  • Premi del públic al millor curtmetratge: Respiramos profundamente, de Jaumet Navarro.

Juan Ferrer, presideix el jurat del certamen

El crític de cinema del diari El Segre i escriptor cinematogràfic, Juan Ferrer, ha estat l’encarregat de presidir enguany el jurat del Festival Internacional de Cinema de Begur; format per la programadora musical Alessandra Bautista, el productor Andreu Comerma i la muntadora Eva Rose.

Ferrer ha estat aquest 2019 el personatge escollit per aquesta tasca coincidint amb la commemoració del 25è aniversari de la Mostra de Cinema Llatinoamericà de Catalunya, del qual Ferrer n’és l’actual president. En aquest sentit, divendres 11 d’octubre, en el marc de la gala d’inauguració del Festival Internacional de Cinema de Comèdia, la Mostra de Cinema Llatinoamericà –un dels festivals cinematogràfics més importants del país- va rebre un premi d’honor per la seva trajectòria.

Nora Navas, Josep Puig i Stanley Donen, figures homenatjades

L’actriu barcelonina Nora Navas, coneguda pels seus papers en pel·lícules, telefilms, sèries de televisió, curtmetratges i obres de teatre com “Pa negre”, “La llum d’Elna”, “Les de l’hoquei”, “Dr. Curry” o “La casa de Bernarda Alba”; va rebre dissabte 12 d’octubre un homenatge públic a la seva trajectòria.

Qui també va poder ser homenatjat, en aquest cas pòstumament, va ser el polifacètic artista i cineasta palafrugellenc Josep Puig; que diumenge 13 d’octubre va rebre el reconeixement per part del públic per la seva prolífica trajectòria com a pintor, cartellista, carrossaire, home de teatre i cineasta.

Finalment, qui també va rebre el seu merescut tribut el dissabte 12 d’octubre va ser el recentment desaparegut director de cinema i coreògraf dels Estats Units d’Amèrica, Stanley Donen; un dels mestres de la comèdia musical amb cèlebres obres com “Cantant sota la pluja”; pel·lícula protagonista del cartell de l’edició d’enguany del Festival.

No et perdis l’exposició “Images du cinema”, de Laurie Sparham

Mentrestant, fins al 27 d’octubre encara es pot visitar a la Sala d’Exposicions Municipal la mostra “Images du cinema” de Laurie Sparham, inclosa en el V Festival Internacional de Cinema de Comèdia. L’exposició es va inaugurar el 10 d’octubre amb l’assistència de la regidora de Cultura, Gemma Coll; la coordinador del festival, Clara Dato; i l’autora del projecte.

Les botigues i restaurants locals s’engalanen per a l’ocasió

Finalment, totes aquelles persones que es van acostar al festival del 10 al 13 d’octubre també van poder gaudir de descomptes en prop d’una trentena de botigues del municipi presentant els tiquets de cinema, mentre que 32 bars i restaurants locals es van sumar a l’esdeveniment oferint als comensals tapes, plats, cocktails i festes de pel·lícula.

Diverses institucions col·laboren en l’organització de l’esdeveniment

La cinquena edició del Festival Internacional de Cinema de Comèdia de Begur ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Begur i la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, Costa Brava Girona – Festivals, la Diputació de Girona i el Girona FC; i el patrocini d’Estrella Damm, Mont-Ferrant i Real Seguros.