El grup d’hortolans d’Es Sot celebra la seva primera assemblea
22 gen 2020
El projecte d’horts comunitaris i ecològics ha arrencat amb un 100% d’ocupació en totes les parcel·les disponibles.
L’alcaldessa de Begur, Maite Selva, i el regidor de Medi Ambient, Pere Feliu, van participar el passat 20 de gener, en representació de l’Ajuntament, en la primera assemblea convocada pel grup d’hortolans dels horts comunitaris i ecològics d’Es Sot. La trobada tenia com a objectiu abordar les necessitats del col·lectiu i començar a planificar conjuntament les tasques i projectes a realitzar durant el 2020, fer un balanç dels primers mesos de funcionament del projecte, i promoure la coneixença mútua entre els hortolans i l’equip de govern.
La batlle begurenca, Maite Selva, valora molt positivament l’ambient d’entesa, treball i cooperació que va presidir l’assemblea i explica que “amb els horts comunitaris no només fomentem el cultiu dels propis aliments i el respecte pel medi ambient i la salut, sinó que potenciem aspectes com la participació ciutadana i el treball en equip, claus per la cohesió i el creixement del nostre municipi”.
En la mateixa línia, el responsable de l’àrea de Medi Ambient, Pere Feliu, assegura que “des del primer dia el grup d’hortolans ha demostrat un fort compromís i una gran responsabilitat amb aquest projecte, que esperem que es consolidi plenament al municipi i que pugui anar creixent any rere any amb la programació d’activitats divulgatives i de sensibilització del medi ambient dirigides a tots els nostres veïns i veïnes”.
Èxit d’ocupació en l’inici del projecte
Durant l’assemblea celebrada el 20 de gener es va fer l’entrega de les claus de l’última de les 14 parcel·les que el consistori ha posat a disposició de la ciutadania. En aquest sentit, els horts comunitaris i ecològics -que es van posar en marxa l’agost de 2019- presenten actualment una ocupació del 100%.
La llicència d’ús de les parcel·les és d’un any, prorrogable fins a quatre anys per mitjà de pròrrogues anuals tàcites. Als horts, a més, només s’hi pot fer conreu agrícola i ecològic amb destinació a l’autoconsum; és a dir, no es poden utilitzar productes fitosanitaris ni adobs de tipus químic. Els hortolans, a més, disposen d’un magatzem comunitari per guardar-hi els estris i les eines necessàries; i participen de jornades i cursos de treball comunitari i d’agricultura ecològica i de formacions sobre cultiu.
Des de l’Ajuntament, en aquest mmoment, també s’estan revisant els desperfectes detectats en algunes parcel·les i s’estan planificant diverses obres de millora a la zona dels horts com la canalització de les aigües procedents del pàrquing i de la carretera, la construcció d’una rocalla al talús que delimita amb les parcel·les, o l’adequació dels accessos.
Dia de la Terra
Entre els projectes que es van posar sobre la taula durant l’assemblea d’hortolans hi havia la realització de diverses accions en el marc del Dia de la Terra, que té lloc anualment cada 22 d’abril; entre elles, una jornada de portes obertes amb el propòsit d’apropar el projecte als veïns i veïnes i crear un vincle entre els horts comunitaris, la població i els centres educatius de la vila.