El grup Mutis de Begur estrena una havanera dedicada al mil·lenari del Castell amb la Fira d’Indians

05 set 2019

El grup de teatre Mutis de Begur estrena demà divendres, en el primer dia de la XVI Fira d’Indians del municipi, l’havanera “Castell de Begur”, dedicada al mil·lenari de la fortificació militar que presideix la vila. L’estrena tindrà lloc, a les 20 hores, al pati de les Escoles Velles, on l’agrupació ha muntat la taverna dels indians, on durant els tres dies festius, es podran escoltar cançons de taverna, gaudir de la teatralització indiana i poder fer tastets. L’estrena de l’havanera, escrita i musicada per Antoni Martín, es farà davant la comitiva institucional que inaugurarà la fira, encapçalada per l’alcaldessa, Maite Selva, i autoritats locals, comarcals, catalanes i cubanes. A nivell català, destaca la consellera de la Presidència i portaveu del Govern català, Meritxell Budó, mentre a nivell cubà, el consol general de Cuba a Barcelona, Alain González.

L’havanera serà interpretada pels membres de la colla teatral, acompanyats musicalment pel creador de la peça musical, tocant l’acordió, i d’un dels membres de la colla, Joan Ponsatí, tocant la guitarra. El director del grup Mutis, Joan Serrano, ja ha anunciat que la nova peça musical l’aniran interpretant al llarg dels tres dies al seu espai del pati de les Escoles Velles. Abans, la comitiva institucional, haurà inaugurat la Fira a la plaça Lluís Esteva i Cruañas i visitat l’exposició “Els jardins indians”, integrada per 10 plafons que expliquen, amb més de 60 imatges, des dels jardins de Cuba als de Begur, amb les plantes dels jardins cubans i indians, d’acord amb la temàtica d’aquest any.

A més de la commemoració del mil·lenari del Castell, la Fira també homenatjarà la ciutat de l’Havana, ja que enguany es compleixen 500 anys de la seva fundació. La capital de la República de Cuba va ser fundada el 16 de novembre de 1519 pel conqueridor espanyol Diego Velázquez de Cuéllar. Va ser la sisena vila fundada per la Corona espanyola a Cuba amb el nom de Sant Cristòfor de l’Havana. El nom d’Havana sembla que prové d’un topònim indígena. L’any 1592, l’Havana va rebre el títol de ciutat, després que el governador va decidir ubicar-hi la seva residència oficial en comptes de Santiago de Cuba. Al segle XVII es va fortificar i d’aquí va sortir la primera xarxa de tren de l’Estat espanyol. L’any 1982, el centre històric va ser catalogat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Per la seva banda, l’altra formació teatral local, Es Quinze, organitza per dissabte l’arribada de l’indià, que enguany serà Ramon Pi Vilaseca, de Begur. Arribarà a Sa Riera el dissabte a les 11 del matí i, després pujarà al poble de Begur, a les 13 hores, amb rua pel nucli. I diumenge, farà el comiat, a partir de les 20 hores, i acabarà amb un epíleg a càrrec del cantautor bisbalenc Miquel Abras. A més, durant els tres dies, Es Quinze oferirà esquetxos teatrals pel centre del poble.