El NAC porta divendres a Begur “Los archivos del Pentágono”

29 gen 2018

La Nit dels Amans del Cinema (NAC) de Begur projecta divendres al Casino Cultural, a les 22 hores, el film Los archivos del Pentágono, dirigida per Steven Spielberg, amb Meryl Streep i Tom Hanks com a protagonistes principals. En acabar la projecció, el públic podrà debatre sobre la temàtica del film amb Jordi Grau, periodista d’investigació i exdirector d’El Punt Avui a Girona. La pel·lícula es projectarà també al Cinema de Begur el dissabte 3 de febrer, a les 18.00 i les 22.30 hores, i el diumenge 4 de febrer, a les 18.00 hores.

Los archivos del Pentágono (títol original, The Post), està basada en fets reals: la publicació, el 1971, d’informació classificada del govern dels Estats Units per part de diversos diaris, sobretot The New York Times i The Washington Post. Aquests dos rotatius van informar sobre els documents del Pentàgon, i sobre l’encobriment massiu i reiterat de secrets per part del govern. La publicació dels documents va generar un gran debat sobre la llibertat d’expressió i el fet va acabar amb una dura batalla legal davant del Tribunal Suprem.

El film està nominat a dos Òscar aquest 2018: millor pel·lícula i millor actriu (Mery Streep). Al llarg del 2017, la pel·lícula ha aconseguit diversos premis: Globus d’Or: 6 nominacions, entre elles,  millor pel·lícula dramàtica i director; National Board of Review (NBR): millor pel·lícula, millor actor (Hanks) i millor actriu (Streep); American Film Institute (AFI): Top 10 Millors pel·lícules de l’any; Critics Choice Awards: 8 nominacions, entre elles, millor pel·lícula i millor director, i Sindicat de Productors (PGA): nominada a millor pel·lícula.

El NAC va encetar l’octubre passat aquesta nova temporada amb el film Pàtria, dirigida per Joan Frank Charansonnet. A diferència d’altres temporades, el NAC té enguany una periodicitat bimensual i no pas mensual. Això es deu a què des de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Begur s’ha decidit complementar-ho amb un nou cicle de cinema, el dedicat a grans directors. El director d’aquesta primera edició és el nord-americà Billy Wilder.