El nou Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya-Begur s’inaugurarà el 4 de febrer. Tota una fita històrica per al poble i el moviment indià. Us hi esperem!

23 gen 2023

El nou espai museogràfic, impulsat per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament, situarà Begur com la capital dels indians de Catalunya. L’equipament compta amb espais digitals, interactius, amb sonorització i amb diferents elements per tal de contribuir a la preservació, difusió, investigació i divulgació sobre el fet indià al nostre país.

El nou Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya-Begur serà una realitat ben aviat. El cap de setmana del 3 i 4 de febrer l’Ajuntament en celebrarà la inauguració oficial un cop ja han finalitzat tots els treballs d’habilitació d’aquest nou espai museístic que té com a objectiu -de la mà de la Regidoria de Cultura- realçar el llegat indià que té Begur i situar el nostre poble com a capital dels indians de Catalunya.

El Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya-Begur ha suposat una inversió per part de l’Ajuntament de 190.000€ i que per a la seva execució s’ha comptat amb una subvenció de la Diputació de Girona.

L’acte públic d’inauguració tindrà lloc el dissabte 4 de febrer a les Escoles Velles Centre Cultural, l’edifici on de forma permanent estarà ubicat el centre d’interpretació. L’esdeveniment és obert a tots els veïns i veïnes i començarà a les 11 h amb la conferència “El llegat indià de Begur”, a càrrec d’Anna Castellví a la Biblioteca Salvador Raurich. I a partir de les 12 h, serà el torn per als parlaments institucionals, el bateig dels nous capgrossos indians -un capità i una cubana- i una visita comentada al Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya-Begur. Tot plegat, amb la participació del Grup de TeatrU Es Quinze i Cubanitas de Begur. Prèviament, el divendres 3 de febrer, també es realitzarà a porta tancada un acte institucional

Maite Selva, alcaldessa de Begur, fa una crida a la participació i destaca que “al llarg del segle XIX més de 500 begurencs van travessar l’Atlàntic a la recerca de fortuna en el continent americà. Aquesta petja fa que Begur disposi d’un llegat indià amb un alt valor històric i arquitectònic i des de fa molts anys es considera el nostre municipi com una de les capitals indianes per excel·lència. Com a capital, per tant, tenim el deure de preservar, difondre, seguir investigant i explicar tot el que va comportar aquest moviment, i amb el centre d’interpretació disposarem d’una nova eina i un espai per fer-ho”.

Gemma Coll, regidora de Cultura, explica que “aquest espai museogràfic és molt més que una exposició permanent. És, sens dubte, un motor econòmic i social per Begur, el Baix Empordà i tota la província de Girona, perquè ens sumem a les altres ofertes de turisme cultural que hi ha a les nostres contrades.  A través de la cultura volem generar turisme i promoció econòmica, volem promoure la investigació i sobretot generar reptes educatius per infants i joves, amb visites escolars d’arreu de Catalunya. I el centre d’interpretació serà una de les eines que ens ajudarà a aconseguir-ho”.

Un equipament obert a tot el públic i dedicat a l’educació, la conservació i l’estudi del patrimoni heretat de les generacions passades

El Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya a Begur compta amb espais digitals, interactius i amb sonorització; i els seus objectius són:

. Potenciar la cultura local.

. Fomentar la cultura en l’àmbit educatiu i escolar.

. Potenciar el treball en xarxa amb els municipis indians

. Promocionar la investigació i recerca del llegat indià, esdevenint seu de projectes de caire internacional relacionats amb l’estudi i recerca del llegat indià, sent l’Àrea de Cultura l’eix vertebrador d’aquests.

. Aportar visitants durant tot l’any a Begur, ajudant així a desestacionalitzar l’oferta turística i cultural local.

. Esdevenir un dels principals motors econòmic i socials del poble.

Així, el Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya-Begur pretén ser un espai atractiu per a qualsevol públic, persones de totes les edats, escolars, i tanmateix, funcionar com a reclam per al turisme local o forà. Per tot plegat, el centre s’estructura en cinc àmbits principals acompanyats d’un espai per al desenvolupament de les diferents activitats associades o no amb el projecte. A l’interior, es combinen diferents recursos museogràfics que fan que l’experiència de l’espectador sigui lúdica i entretinguda, a més d’il·lustrativa i didàctica.

Es combinen d’aquesta manera diferents escenografies que ens traslladen als espais i atmosferes de l’època, com els vaixells transatlàntics o els interiors de les cases indianes, amb recursos tecnològics d’actualitat com el mur interactiu o el Smart Mirror. En aquest sentit, el centre disposa d’una sala immersiva que permetrà als visitants reviure què passava a dalt del vaixell en el viatge a les Amèriques.

A més, es fa ús de diferents pantalles per a la reproducció d’arxius de vídeo com a suport del material gràfic. En el conjunt de l’espai expositiu es pretén, així mateix, estimular els diferents sentits de l’espectador, com l’oïda, a través de la reproducció de música tradicional de l’època i havaneres, o l’olfacte, gràcies a la instal·lació d’un moble que permet a l’espectador olorar diferents productes que es van importar de les Amèriques, com el cafè, el cacau o el tabac.

De manera global, l’exposició pretén ser un viatge a l’univers indià, especialment a l’univers indià de Begur, transformant el Centre de les Escoles Velles en un símbol de la memòria d’aquest característic període històric, i convertint-se en referent i visita obligada dins del recorregut arquitectònic i cultural que conformen el conjunt d’edificacions Indianes al llarg del territori català.

Finalment, cal apuntar que el Centre d’Interpretació dels Indians de Catalunya-Begur comptarà també amb un espai annex polivalent, la Sala BacanArt, que acollirà al llarg de l’any exposicions temporals d’art, presentacions o xerrades temàtiques.

 

 

 

 


Categories: Cultura