El nou govern de Begur veu “urgent” acabar amb el creixement de la platja de Sa Riera

08 jul 2019

El nou equip de govern de l’Ajuntament de Begur considera d’“urgent necessitat” acabar amb el creixement de la platja de Sa Riera del municipi, l’única de la Costa Brava que no para d’augmentar. Així li ha plantejat aquest migdia al subdelegat del Govern de l’Estat a Girona, Albert Bramon, aprofitant la inauguració de l’arranjament d’un tram del camí de ronda a la zona de l’Illa Roja. “Demanen ajut perquè el fons marí s’està convertint en un desert”, ha manifestat el primer tinent d’alcalde i responsable de Platges, Eugeni Pibernat, que ha recordat que al costat hi ha la reserva marina de Ses Negres.

L’alcaldessa, Maite Selva, ha aprofitat la trobada amb Bramon, que venia acompanyat de l’enginyer del Servei de Costes José Luís Tostado, per fer-li arribar un dossier amb diversos informes científics que deixen patent la degradació que està patint el litoral nord de Begur, especialment el seu fons. A més, l’ha acompanyat del projecte que fa uns anys l’Estat volia impulsar per dragar la platja. “És un problema endèmic de la platja de Sa Riera”, ha recordat l’alcaldessa.

Bramon ha assenyalat la seva predisposició a buscar una sortida al problema de Sa Riera. En aquest sentit, Tostado ha concretat que la millor opció, com ja es va plantejar fa uns anys, seria dragar uns 80.000m3 de sorra de Sa Riera, retornant-la a Pals, i fer un espigó de sacs de sorra cap al final de la platja de Begur i Pals per evitar que n’arribi més.  A més, va recordar que el projecte va quedar aturat en el seu moment per un informe negatiu del Ministeri de Medi Ambient, però que davant l’actual situació del fons marí, creu que ara podria anar endavant. “Queda clar que no fer res també crea impacte ambiental. Caldrà actualitzar-ho tot”, ha dit. Les dues parts han quedat a trobar-se properament amb el responsable del Servei de Costes, Enric Girona, per tornar  a reprendre el projecte.

 

Camí de ronda

D’altra banda, els representants municipals i estatals han visitat les obres de millora del camí de ronda a la zona de l’Illa Roja. El projecte, executat per l’Estat, s’ha concretat en canviar trams de barana, millorar el terra amb peces antilliscants i la consolidació de talussos per evitar el despreniment de pedres. La millora del camí ha afectat uns 150 metres i el seu cost econòmic ha rondat els 50.000 euros. “La bona relació entre les administracions fa que es puguin fer coses en benefici de tots”, ha comentat Bramon.

En aquest sentit, el nou govern begurenc ja es va reunir recentment amb Costes de la Generalitat per trobar també una sortida a un tram del camí de ronda de la seva competència, que es troba a Ses Orats, ja que actualment ha de passar per unes finques de titularitat privada. Pibernat ha assenyalat que també hi ha un principi d’acord per desencallar un acord final per fer un camí de ronda artificial i unir l’existent que ve d’Aiguablava i unir-lo al de Fornells. Aquest nou tram de camí de ronda, que donaria continuïtat a l’existent en zona pública, faria uns 65 metres de llargada, segons un projecte municipal.