El ple de Begur exigeix la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats

25 abr 2018

El ple de l’Ajuntament de Begur, reunit ahir a la nit, va acordar, per 8 vots a favor i 2 abstencions, la moció en què es demana la llibertat immediata dels presos polítics, el retorn dels exiliats i la denúncia de la deriva antidemocràtica i autoritària de l’Estat espanyol. La moció va comptar amb el suport dels regidors dels grups de Junts per Begur i Esclanyà-ERC, que té l’alcaldia, i CiU, a l’oposició, com també de dos dels tres regidors de Bloc Municipal, que també forma part del govern. Un regidor del Bloc i el regidor del PSC, també al govern, van optar per l’abstenció. “tot i respectar les decisions judicials, crec que s’hauria de reconsiderar la presó cautelar per desproporcionada. A més, la meva solidaritat amb la gent que està a la presó i els seus familiars”, va dir el regidor independent Eugeni Pibernat que va manifestar que no veia bé altres punts de la moció i per tant s’abstenia.

L’acord de la moció, seguint la proposta inicial que havia entrat al registre municipal l’Associació de Municipis Independents (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM), es concreta en vuit punts. El primer punt és la llibertat de tots els empresonats: Carme Forcadell, Oriol Jonqueras, Jordi Turull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Josep Rull, Dolors Bassa, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez. I el segon, el retorn, sense procés judicial, de Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Antoni Comín, Lluís Puig, Meritxell Serret, Marta Rovira i Anna Gabriel.

A més, la moció declara la vulneració de les llibertats de les persones, recollides i protegides en tots els tractats internacionals i manifestar la persecució de la lliure expressió, de la vulneració dels drets polítics i humans i del dret a decidir dels ciutadans per part d’un estat que jutja les idees i empresona de forma il·legal. En aquest sentit, es denuncia l’evident manca de separació de poders a l’Estat espanyol, així com la manipulació i coacció dels mitjans de comunicació per part de l’Estat, i demana a les institucions europees que no continuïn emparant accions pròpies d’una dictadura i apel·lar a la justícia internacional perquè intercedeixi de manera immediata i garanteixi el respecte als drets dels ciutadans catalans.

A més, s’insta a totes les entitats del municipi a defensar els drets fonamentals, civils, polítics, la llibertat, la democràcia i els nostres legítims representants escollits democràticament del Parlament de Catalunya; atendre a la crida del president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, aquest ajuntament vol mostrar el seu suport la crida unitària del President i també a la plataforma Espai Democràcia i Convivència que té com a objectius la defensa de les institucions catalanes, la convivència, la cohesió social i els drets i llibertats de la ciutadania, i comunicar-ho al Parlament de Catalunya, a l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, a l’Oficina de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans (ACNUDH) així com a l’ACM i l’AMI, l’aprovació de la present moció.

El mateix ple va aprovar, per unanimitat la fixació de les dues festes locals per a l’any 2019. La proposta es concreta en el dilluns 10 de juny, Pasqua Granada, i el dissabte 29 de juny, Sant Pere, patró del municipi. I com es porta fent des de fa mesos, el ple va acabar amb un minut de silenci per demanar el mateix que s’ha aprovat en la moció.

 


Categories: AjuntamentPolitica