Els begurencs reten homenatge al dibuixant Macabich amb il·lustracions que els hi va dedicar

11 mar 2019

Els begurencs reten homenatge al dibuixant Jordi Macabich (Barcelona 1925-2015) amb una exposició que aplega il·lustracions que els hi va dedicar el propi artista. Entre els dibuixos cal destacar el quadre mural que hi havia a  l’establiment del Farolillo i que s’ha pogut recuperar després d’anys desaparegut. La mostra, que es complementa amb una part de l’exposició que es va dedicar a Macabich al Centre Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat, es pot visitar a la sala d’exposicions del Centre Cultural Escoles Velles de Begur fins al 30 de març. La inauguració, que es va fer va divendres, va aplegar unes 60 persones, entre les quals hi havia l’alcalde i la  regidora de Cultura, Joan Loureiro i Mònica Martínez, que van fer els seus parlaments. A més va intervenir Marià Frigola, que va explicar un parell d’anècdotes de Macabich. L’acte inaugural es va fer al pati de les Escoles Velles perquè la família Obrador-Pons, de Begur, va deixar el Seat 600 que va ser propietat de Macabich i que utilitzava per moure’s pel municipi. Jordi Obrador va adquirir el cotxe l’any 1995 i encara funciona perfectament.

Els dibuixos o il·lustracions de veïns de Begur ha estat cedits arran d’una crida de col·laboració de la mateixa entitat organitzadora, l’àrea de Cultura. L’exposició a Macabich, a part d’homenatjar la seva feina a través dels seus dibuixos, també vol que serveixi per recordar la persona i la seva vinculació amb Begur. Macabich, molt vinculat a Begur, on tenia molts amics, és molt conegut pels seus dibuixos de còmic, com el que apareix a la capçalera de la revista municipal Es Pedrís Llarg. El dibuixant va conèixer Begur arran de la relació d’amor i professional molt estreta amb la seva dona, Violeta Suárez. Els begurencs el recorden com una gran persona, alegre, optimista i simpàtica. I també per haver immortalitzat a gent del poble a través dels seus dibuixos que després regalava als mateixos protagonistes.

Macabich (Barcelona 1925-2015) era un dibuixant de formació autodidacta. Va començar a treballar, a finals dels anys 40 del segle passat, en còmics unitaris del segell Ameller i després en col·leccions d’aventures d’aquest mateix segell, alternant aquestes tasques amb historietes destinades a revistes humorístiques, com TBO, PBT, Rialles de por o Pulgarcito. El seu treball  va començar sent com a il·lustrador de seccions didàctiques, però després va col·laborar en historietes d’una sèrie que faria la seva signatura molt popular: L’inspector Dan. Macabich va fer tota classe d’historieta en els anys cinquanta i va participar en còmics romàntics, o d’aventures.