Els contenidors d’Humana recuperen gairebé 18 tones de tèxtil usat a Begur al 2021 per a donar-les una segona vida

22 gen 2022

La recollida selectiva del residu tèxtil augmenta en un 51% al municipi respecte el 2020. S’ha recuperat l’equivalent a 72.800 articles de roba que podran allargar-ne la vida útil mitjançant la reutilització i el reciclatge.

La recollida selectiva del residu tèxtil per part d’Humana Fundación Pueblo para Pueblo ha augmentat un 51% a Begur al 2021. Així es desprèn del balanç realitzat per l’entitat, que l’any passat va recuperar gairebé 18 tones de tèxtil usat al municipi per a donar-les una segona vida amb un benefici ambiental i social. La reutilització del tèxtil és clau per a l’economia circular i la creació d’ocupació verda, per això aquesta organització aposta des de fa 35 anys per donar una segona vida als articles de roba que no s’utilitzen.

L’entitat va recuperar 17.987 kg l’any passat per 11.920 de l’exercici anterior, la qual cosa es tradueix en un increment del 50,9%. El residu tèxtil (roba, calçat, complements i tèxtil de llar) es diposita en els contenidors situats en la via pública.

La quantitat recuperada equival a 72.800 articles de roba que són classificats a la planta de preparació per a la reutilització que Humana té a l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental). La major part tindrà una segona vida: el 50% es pot reutilitzar i més del 35%, reciclar.

El 40% de la roba que tenim als armaris no s’utilitza en tot un any. L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) calcula que es generen anualment 166.000 tones de residu tèxtil; cada ciutadà en llença aproximadament 20 kg, de mitjana. Malauradament, els gestors autoritzats només en recuperen una petita part: la mitjana per habitant i any a Begur per part d’Humana és de 4,45 kg.

La reutilització del tèxtil contribueix a la reducció de les emissions de CO2 per cada kg de roba recuperada (i que no acaba en un abocador per a ser incinerat) s’evita l’emissió de 6,1 kg de CO2, segons un estudi de la Federació Humana People to People. Les gairebé 18 tones recuperades l’any passat a Begur han evitat l’emissió de 109 tones de CO2.

A aquest benefici ambiental cal afegir-ne el social: és la creació d’ocupació verda, Humana genera un lloc de treball per cada 30 tones de tèxtil recollit. A més, els recursos que se n’obtenen es destinen a iniciatives socials: després de més de tres dècades d’activitat, tres milions de persones s’han vist involucrades als programes de desenvolupament que Humana du a terme als països del Sud de la mà de contraparts o socis locals; són projectes centrats en la formació de professors de primària, l’impuls de l’agricultura sostenible o la lluita contra el VIH/SIDA, entre altres accions.

 


Categories: Medi Ambient