Els contenidors d’Humana recuperen prop de 9 tones de roba usada a Begur al primer semestre 

08 jul 2024

El 90% dels articles recuperats tenen una segona vida gràcies a la reutilització i el reciclatge.

Més de 24.000 peces de roba recuperades al primer semestre han tingut una segona vida i no han acabat en un abocador. És el balanç que fa Humana Fundación Pueblo para Pueblo, del servei de recollida selectiva de roba usada a Begur, durant el primer semestre denguany.

El 90% de la roba de què es desfan els ciutadans i que recull lentitat catalana tenen una segona vida gràcies a la reutilització i el reciclatge, elements claus per a leconomia circular i la creació i manteniment de llocs de treball de qualitat. A més, la gestió daquest residu a la vila ha evitat al primer semestre lemissió de 54 tones de CO₂.

El residu tèxtil (la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no sutilitzen) es diposita en els contenidors ubicats en llocs de fàcil accés, que es buiden periòdicament (entre un i dos cops per setmana) per a garantir-ne un bon servei. Posteriorment, es classifica a la planta de preparació per a la reutilització que Humana té a lAmetlla del Vallès (Vallès Oriental). 

Als beneficis ambientals cal afegir-ne el social: la creació docupació verda. Lentitat genera un lloc de treball a Catalunya per cada 18.000 kg de tèxtil recollit. A més, els recursos que se nobtenen es destinen principalment als programes de desenvolupament que Humana du a terme als països del Sud de la mà de contraparts o socis locals. Per exemple, projectes de formació de professors de primària, dagricultura sostenible o contra el VIH/SIDA o la tuberculosi.

A Catalunya, cada persona genera uns 22 kg de residus tèxtils anualment i només 2,3 kg es recullen selectivament per un gestor autoritzat com ara Humana: és l11%. A la majoria de les llars dEspanya i Catalunya, els tèxtils es llencen encara dins la fracció rebuig, la qual cosa es tradueix en una xifra global de 147.000 tones de residus tèxtils llençats sense retorn, segons lAgència de Residus de Catalunya.


Categories: Medi Ambient